Biliardas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Biliardo stalas

Biliardas – žaidimas kamuoliukais, paprastai žaidžiamas dviejų asmenų. Žaidžiama ant medžiaga padengto stalo, naudojant kamuoliukus ir lazdą. Medžiaga užtikrina tolygią trintį tarp žaidimo stalo ir kamuoliukų, dėl to kamuoliukų judėjimas juos mušant lazda yra nuspėjamas.

Biliardo kilmė vis dar nėra aiški. Pasak kai kurių šaltinių, biliardas gimė Kinijoje, tuo tarpu kiti gi tvirtina, kad jis buvo vadinamas pall – mall („aksomu dengta vieta“) ir į Europą šį žaidimą atvežė kryžiuočiai, grįždami iš Artimųjų Rytų. Kiti vis tik biliardo išradimą priskiria Prancūzijai, Italijai, Anglijai arba Ispanijai. Pirmasis biliardo stalas buvęs pagamintas Prancūzijoje 1649 m. karaliui Liudvikui XIV. Anksčiau žaidimas buvo žaidžiamas ant žemės ir priminė boulingą, nors Ispaniškoje viliorta kamuoliukui pastumti tarp dviejų taškų buvo naudojama lazda (vadinama bilorta, vėliau – billarda ir, galiausiai billiards).

Biliardo rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Sužaiskime biliardą“ – elegantiškai siūlo Kleopatra Čarmianui vienoje iš Šekspyro pjesių. Ko gero, tai žinomiausias istorijoje žaidimo paminėjimas. Ši pjesė buvo parašyta 1609 metais, tuo tarpu biliardas iš tolimųjų rytų atkeliavo kur kas anksčiau. Biliardo istorija tai skirtingų kultūrų, laikotarpių, asmenybių poveikio atspindys. Prasidėjęs nuo lauko žaidimo, persikėlė į uždarą erdvę ir keletą amžių buvo žaidžiamas ant stalo be kišenių. Tik aštuonioliktame šimtmetyje biliardas pamažu ėmė virsti į tą, kurį žaidžiame šiandien: atsirado stalai su kišenėmis, kur kas vėliau lazdos antgalis pasidengė oda, o dar po kurio laiko atsirado kreida šiam antgaliui. Biliardas visais laikais buvo viena įdomiausių pramogų. Biliardo stalai stovėjo Prancūzijos karalių rūmuose, šį žaidimą ypač mėgo karaliai Liudvikas IX bei Liudvikas XIV, karalienės Marija Stiuart bei Marija Antuanetė. Šis žaidimas buvo žaidžiamas ir Lietuvoje. Devyniolikto amžiaus Vilniuje veikė apie porą dešimčių biliardinių, viena jų prašmatniuose Verkių rūmuose.

Šiuo metu išskiriamos keturios pagrindinės biliardo rūšys: Amerikietiškasis biliardas, Angliškasis biliardas, Piramidė ir Karambolis. Visos rūšys žaidžiamos ant specialaus, gelumbe dengto biliardo stalo, mušant kamuoliuką lazda, tačiau, priklausomai nuo biliardo rūšies, skiriasi stalo, lazdų ir kamuoliukų dydžiai. Amerikietiškasis biliardas, Angliškasis biliardas ir Piramidė žaidžiami ant biliardo stalų su šešiomis kišenėmis, į kurias kamuoliai gali įkristi nuo stalo paviršiaus. Karambolis žaidžiamas ant bekišenių stalų. Biliardas su kišenėmis yra daug populiaresnis už Karambolį daugumoje pasaulio šalių. Karambolis klesti Azijoje, Europoje ir Lotynų Amerikoje, Piramidė – Rusijoje ir posovietinėse šalyse, bet amerikietiškasis biliardas (daugiausiai aštuoniukės ir devyniukės žaidimai) ir angliškasis biliardas visame pasaulyje palaipsniui ima viršų kaip pačios populiariausios biliardo disciplinos.

Amerikietiškasis biliardas (angl. pool)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Amerikietiškasis biliardas.

Terminas pool kilęs iš angliško žodžio „poolrooms“ (lošimo kambarys), kur žmonės galėjo lažintis arklių lenktynių metu. Šie kambariai paprastai būdavo aprūpinti biliardo stalais, ant kurių ir buvo statomos lošiamosios sumos. Devynioliktojo amžiaus pabaigoje ir dvidešimtojo amžiaus pradžioje biliardo industrija bandė laikytis atokiai nuo termino pool (didžiąja dalimi nesėkmingai), dėl asociacijų su žodžiu lošimas. Amerikietiškasis biliardas kaip sportas šiandien yra valdomas Pasaulinės amerikietiškojo biliardo – biliardo Asociacijos (World Pool-Billiard Association (WPA)), kuri turi tautinius filialus kaip JAV biliardo kongresas (US Billiard Congress of America (BCA)). Tautiniai filialai atstovauja biliardus su kišenėmis Pasaulio biliardo sporto sąjungoje (World Confederation of Billiard Sports) kuri siekia, kad visos biliardo rūšys būtų pripažintos Tarptautinio Olimpinio Komiteto (International Olympic Committee), kaip olimpinė sporto šaka. Yra šimtai amerikietiškojo biliardo žaidimų. Populiariausi tarp jų yra aštuoniukė, devyniukė ir 14+1. Aštuoniukė žaidžiama 7 vienspalviais, 7 dryžuotais, juodu ir baltu kamuoliais. Žaidimo esmė – baltu kamuoliu sumušti savo spalvos kamuolius, kaip paskutinį į mušant juodą kamuolį. Devyniukė žaidžiama baltu kamuoliu ir 9 kamuoliais sunumeruotais nuo 1 iki 9. Baltu kamuoliu mušama į mažiausiu numeriu pažymėtą kamuolį. Žaidėjas įmušęs devintu numeriu pažymėtą kamuolį, laimi žaidimą. 14+1 žaidime už teisingai įmuštą kamuolį skiriamas vienas taškas. Žaidėjas, pirmas surinkęs susitartą taškų skaičių, laimi žaidimą. Varžybose paprastai žaidžiama iki 75 – 150 taškų.

Snukeris (angl. snooker, dar vad. Angliškasis biliardas)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Snukeris.
Ronnie O'Sullivan.

Snukeris – biliardo žaidimas, kuris yra žaidžiamas ant didelio (3.6 m x 1.8 m), gelumbe dengto stalo su šešiomis kišenėmis esančiomis kiekviename iš keturių kampų ir ilgųjų bortų viduryje. Žaidžiamas jis naudojant lazdą, vieną baltą kamuoliuką (mušamas kamuolys), 15 raudonų kamuoliukų (vertinamų 1tašku kiekvienas) ir 6 skirtingų spalvų kamuoliukus (vertinamus 2–7 taškais kiekvienas). Žaidėjas (ar komanda) laimi žaidimą surinkdami daugiau taškų už varžovą, naudodami baltą kamuoliuką kitų kamuolių sumušimui į kišenes šitaip: pradžioje įmušamas raudonas kamuoliukas, o po to spalvotas (įmušti spalvoti kamuoliukai yra išimami ir statomi į jiems sužymėtas vietas ant stalo), taškai už įmuštus kamuoliukus yra sumuojami. Susitikimas susideda iš išanksto susitartų žaidimų skaičiaus. Snukeris yra ypač populiarus Tolimųjų Rytų, Anglakalbėse ir Britanijos tautų sandraugos šalyse, turinčiose stipriausius angliškojo biliardo žaidėjus, uždirbančius per savo karjerą multimilijonines sumas. Šio žaidimo istorija ir ištakos siekia XIX amžiaus antrąją pusę. Biliardas buvo labai populiarus tarp Britų armijos karininkų įsikūrusių Indijoje. Tuo metu ir buvo sugalvota įvairūs pakeitimai labiau tradicinėms biliardo rūšims. Vienas pakeitimas, išrastas karininkų stovykloje Jabalpure 1874 ar 1875 metais, kai buvo pridėti spalvoti kamuoliukai prie raudonų ir juodas kamuoliukas, kuris buvo naudojamas amerikietiškojo biliardo žaidimuose. Žodis snooker taip pat turi kariškas šaknis, kaip žargoninis žodis apibūdinantis neturinčius patirties, pirmamečius kariūnus.“ Anot amžininkų, snooker’iu seras pulkininkas Nevilas Čemberlenas pavadino savo varžovą, kai šis suklydo mušdamas kamuolį, tuo pačiu duodamas pavadinimą naujam biliardo žaidimui. Snukeris, kaip atskira biliardo disciplina, priklauso Pasaulinei profesionalaus biliardo ir snukerio asociacijai (World Professional Billiards and Snooker Association)/ Pasaulinės snukerio asociacijos (profesionalams) (World Snooker Association (professional)) ir Tarptautinės biliardo ir snukerio federacijos (mėgėjams) (International Billiards and Snooker Federation (amateur)).

Piramidė (angl. Pyramid)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Piramidė (biliardas).

Stalas yra 7-12 pėdų ilgio, dažniausiai naudojamas 12 pėdų, (356 x178 cm) stalas. Žaidžiama su 16 kamuoliukų (15 baltų ir 1 raudonas), kurie yra didesni ir sunkesni už vakarietiškų biliardų kamuolius. Kišenės dydis yra 2-4 mm didesnis (vidurinės kišenės iki 15 mm) už kamuolio skersmenį. Tai daro šį žaidimą daug sunkesniu ir reikalaujančiu didesnio tikslumo, norint pataikyti kamuolį į kišenę. Yra keletas Piramidės žaidimų variantų, bet labiausiai paplitę yra Laisvoji (Amerikietiška) Piramidė ir Kombinuota (Maskvietiška) Piramidė. Abu žaidimai pradedami su 15 baltų kamuolių sustatytų į trikampį ir vienu raudonu kamuoliu, kuriuo iš namų zonos yra išmušama piramidė. Laimi žaidėjas pirmas teisingai įmušęs aštuonis kamuolius. Piramidėje, vienintelėje iš biliardo rūšių, leidžiama įmušti tiek mušamą, tiek mušamąjį kamuolius. Laisvojoje piramidėje mušamas ir mušamasis kamuoliai yra laisvai pasirenkami iš visų esančių kamuolių ant stalo, o Kombinuotoje pyramidėje yra mušama tik raudonu kamuoliu. Įmušus raudoną kamuolį, jis yra išimamas ir juo leidžiama mušti toliau iš namų zonos, vietoje to žaidėjas gali sau nusiimti bet kurį kamuolį nuo stalo. Piramidė turi savo Tarptautinį Piramidės komitetą ICP (International Comittee of Pyramid) ir Europos Piramidės Komitetą ECP (European Comittee of Pyramid).

Karambolis (angl. Carambole)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Karambolis.

Carambola, kilęs iš oranžinio tropinio Azijos vaisiaus, angliškai vadinamo „Carambola“, kuris yra iškraipytas originalaus vaisiaus pavadinimo „Karambal“ Indijos Marati kalboje. Angliškasis žodis "carom„ paprastai reiškia bet kokį mušimą ir atšokimą. Karambolis, jau žinomas XVIII amžiuje Prancūzijoje, žaidžiamas ant gelumbe dengto devynių pėdų stalo be kišenių. Ant jo kamuoliukai atšoka nuo vientiso borto, o žaidime tiesiog skaičiuojami taškai, vieno mušimo metu liečiant varžovo mušamą ir mušamąjį kamuolius. Šiandien žinoma nemažai Karambolio žaidimų, kai kurie jų sumišę su kišeniniu biliardu, tuo pačiu atsirandant naujoms biliardo rūšims.

Kaip organizuojamas mačas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naudodamas specialią biliardo lazdą, žaidėjas turi mušti kamuoliuką taip, kad jis atsimuštų į kitus ant stalo esančius kamuoliukus. Priklausomai nuo konkretaus žaidimo, smūgiuojami kamuoliukai turi įkristi į aplink stalą įšdėstytas kišenes arba yra numušami į kitą stalo vietą smūgiavimui sekančiu ėjimu. Mačo rezultatą lemia taškai, kuriuos žaidėjai renka įmušdami arba įstumdami, kamuoliuką į kišenę arba, klasikiniame biliarde (karambolyje), surinkę karambolį. Žaidėjas tęsia žaidimą tol, kol jis renka taškus. Jeigu žaidėjas smūgiuodamas nepataiko, ėjimas pereina kitam žaidėjui. Partija gali būti žaidžiama po vieną, komandoje po 2 žmones arba keičiantis dviem žaidėjams.

Klasikinis biliardas (karambolis)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimo paviršius yra lygus, be kišenių. Žaidimas žaidžiamas trimis tokio paties dydžio kamuoliukais, kurių vienas yra raudonas ir du balti. Tam, kad du baltus kamuoliukus būtų galima atskirti, ant vieno iš jų yra du juodi taškai. Kiekvienam žaidėjui paskiriamas vienas iš dviejų baltų kamuoliukų, ir jis muša tik savo kamuoliuką. Žaidimo užduotis – kiekvienas žaidėjas turi mušti savo kamuoliuką taip, kad jis pataikytų į kitus du kamuoliukus. Žaidėjo kamuoliukui pataikius į kitus du kamuoliukus, gaunamas taškas ir žaidėjas tęsia ėjimą. Kiekvieno smūgio metu žaidėjas kamuoliukus mušti turi toje vietoje, kurioje jie atsidūrė po ankstesnio smūgio. Žaidėjui nepataikius, eilė mušti pereina jo oponentui. Žaidimas žaidžiamas iki iš anksto nustatyto taškų arba partijų skaičiaus (nuo 50 iki 500, priklausomai nuo rungties). Nauja partija prasideda, kai abu žaidėjai atlieka savo ėjimus.

Yra kelios klasikinio biliardo rūšys: straight rail, kai karambolio taškus galima rinkti bet kurioje stalo vietoje; balkline yra žaidžiamas ant tokio paties stalo, kurį kreida nubrėžtos linijos dalija į šešias arba devynias zonas; three – cushion, kuriame karambolio taškas uždirbamas tik tuo atveju, jeigu mušamasis kamuoliukas tris kartus atsitrenkia nuo stalo bortų. Kaip ir klasikinis biliardas, angliškasis biliardas žaidžiamas trimis pažymėtais kamuoliukais. Stalas turi šešias kišenes (po vieną kiekviename kampe ir po vieną per vidurį abiejose ilgosiose stalo pusėse). Žaidėjai taškus renka smūgiuodami pasirinktus kamuoliukus arba įmušdami kamuoliukus į kišenes.

Snukeris[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Angliškasis biliardas
Daugiau informacijos galite rasti straipsnyje Angliškasis biliardas.

Snukeris žaidžiamas 22 kamuoliukais, žaidimo uždavinys yra mušamuoju kamuoliuku paeiliui įmušti raudonus ir spalvotus kamuoliukus. Spalvotą kamuoliuką įmušus, jis iš karto pakeičiamas kitu kamuoliuku, kuris padedamas į tą pačią vietą ant stalo. Įmušus visus raudonus kamuoliukus, spalvoti kamuoliukai turi būti įmušti eilės tvarka pagal jų vertę. Kamuoliukai turi tokias vertes: raudonas – 1 taškas, geltonas – 2 taškai, žalias – 3 taškai, rudas – 4 taškai, mėlynas – 5 taškai, rožinis – 6 taškai, juodas – 7 taškai. Be taškų, kurie surenkami įmušus kamuoliuką, žaidėjas už padarytas pražangas gali gauti ir baudos taškų. Už pražangas (įmušus mušamąjį kamuoliuką, nepataikius į kamuoliuką, pataikius ne į tos spalvos kamuoliuką ir pan.) gali būti skiriama nuo 4 iki 7 baudos taškų. Žaidėjo gauti baudos taškai pridedami prie varžovo surinkto taškų kraičio.

Žaidėjas „apmaunamas“ („snooker“ angl. žodis kilęs iš Didžiosios Britanijos armijos (Indijoje) žargono, reiškiančio kadetas), kai jis negali pataikyti į kamuoliuką-taikinį dėl to tarp mušamojo kamuoliuko ir kamuoliuko-taikinio yra išsidėstę kamuoliukai, sudarantys kliūtį. Žaidėjas bet kokiu atveju turi bandyti smūgiuoti ir, jeigu nepataiko į kamuoliuką-taikinį arba paliečia kitą kamuoliuką, jis gauna baudą. Tam, kad žaidimą laimėtų, žaidėjas bando „apmauti“ savo oponentą kaip galima dažniau, priversdamas oponentą rinkti baudos taškus. Žaidimą laimi tas žaidėjas, kuris surenka daugiausia taškų, pagal žaidimo taisykles sumušus visus kamuoliukus.

Amerikietiškasis (kišeninis) biliardas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Biliardo kamuoliukai

Yra keletas amerikietiškojo biliardo rūšių, tačiau šis žaidimas visuomet žaidžiamas ant tokio paties stalo, naudojant tą patį kamuoliukų skaičių (1 mušamąjį kamuoliuką ir 15 sunumeruotų kamuoliukų). Priklausomai nuo žaidimo, žaidimo tikslas gali būti įmušti 15 kamuoliukų eilės tvarka arba nurodyta tvarka.

Populiariausia amerikietiškojo biliardo versija yra taip vadinama „aštuoniukė“. Kamuoliukai yra suskirstomi i dvi atskiras grupes po 7 kamuoliukus (raudonus arba geltonus, vienspalvius arba dryžuotus, arba sunumeruotus nuo 1 iki 7 nuo 9 iki 15). Aštuoniukė (juodas kamuoliukas) nepatenka nė į vieną iš šių grupių.

Žaidimą pradedantis žaidėjas muša mušamąjį kamuoliuką į kitus kamuoliukus. Jeigu žaidėjas įmuša kamuoliuką, jis pasirenka, su kuria kamuoliukų grupe jis nori žaisti ir tuomet tęsia žaidimą.

Jeigu pirmasis žaidėjas kamuoliuko neįmuša, laikoma, kad stalas yra „atviras“ ir oponentui suteikiama teisė pasirinkti, su kuria kamuoliukų grupe jis žais. Žaidimą pradėjus, žaidėjas turi nurodyti, kurį kamuoliuką jis ketiną įmušti ir į kurią kišenę. Žaidėjas gali įmušti savo oponento kamuoliuką, jeigu baltas kamuoliukas pirmiau paliečia vieną iš jo kamuoliukų. Žaidėjo nereikalaujama nurodyti rikošetinius smūgius ir bortų skaičių. Žaidėjas smūgiuoja tol, kol jis kiekvienu smūgiu įmuša vieną iš savo kamuoliukų.

Kai žaidėjas įmuša visus savo kamuoliukus, tam, kad laimėtų žaidimą, jis turi įmušti juodą kamuoliuką (aštuoniukę). Turnyrą gali sudaryti kelios partijos nuo (nuo 3 iki 17, priklausomai nuo rungtynių).

Žaidimas pralaimimas susiklosčius šioms situacijoms: jeigu žaidimo metu įmušamas juodas kamuoliukas (neįmušus visų vienos grupės kamuoliukų); jeigu juodas kamuoliukas pašoka nuo stalo; jeigu juodas kamuoliukas įmušamas per klaidą; jeigu juodas kamuoliukas įmušamas ne į tą kišenę, kuri buvo nurodyta; jeigu mušamasis kamuoliukas yra įmušamas arba pašoka nuo stalo, bandant įmušti juodą kamuoliuką.

Bendrosios taisyklės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kurios taisyklės yra bendros visoms biliardo formoms ir taikomos pražangoms, kurias žaidėjai gali padaryti žaidimo metu. Kiekvienu atveju, pražangą padaręs žaidėjas praleidžia ėjimą. Dažniausiai pasitaikanti pražanga – dvigubas smūgis, kuris atsitinka tada, kai biliardo lazdos antgalis paliečia baltą kamuoliuką tuo metu, kai šis liečią kitą kamuoliuką; neteisingas smūgis – kai baltas kamuoliukas paliečiamas kita biliardo lazdos dalimi, ne jos antgaliu; pašokęs kamuoliukas – tada, kai kamuoliukas pašoka nuo stalo; ir kamuoliuko mušimas, kol jis dar visiškai nėra sustojęs. Žaidėjai viena koja visada turi liesti žemę.

Įranga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trikampis – šis trikampis yra naudojamas kamuoliukų išdėstymui specialioje stalo vietoje prieš pradedant žaidimą.

Kamuoliukai – anksčiau gaminti iš dramblio kaulo, dabar biliardo kamuoliukai gaminami iš įvairių medžiagų mišinio (plastiko, stiklo pluošto, kaučiuko), kas padaro juos atsparesnius smūgiams. Kamuoliukai sveria nuo 156 iki 170 g. Jų skersmuo 57 mm.

Kreida – nedidelis kreidos gabalėlis, kuriuo žaidėjai įtrina savo biliardo lazdos antgalį tam, kad jis, kontakto su kamuoliuku metu, neslystų.

Atrama – biliardo lazda, prie kurios yra pritvirtinta metalinė atrama, ant kurios smūgiuojantis žaidėjas gali atremti savo lazda tuo atveju, kai kamuoliukas yra toli.

Biliardo lazda – šį instrumentą smūgiuojantis žaidėjas naudoja kamuoliukui mušti ir sukti. Lazdą sudaro vienoje pusėje smailėjantis medžio gabalas, suskirstytas į 6 dalis. Žaidėjai gali pasirinkti sau biliardo lazdą pagal diametrą, ilgį, svorį (paprastai nuo 500 iki 600 g.).

  • Antgalis – apvalus odos gabalėlis, pritvirtintas prie žiedo ir dengiants plonąjį lazdos galą. Tai vienintelė lazdos dalis, kuria leidžiama liesti kamuoliuką.
  • Žiedas – kieta plastikinė detalė, kuri yra pritvirtinta biliardo lazdos gale tarp koto ir antgalio.
  • Kotas – rankos pirštai, kurie nelaiko drūtgalio, yra išdėstomi ant koto ir valdo biliardo lazdos judėjimą.
  • Jungtis – biliardo lazdose, kurias sudaro 2 dalys, jungtis yra tarp drūtgalio ir koto.
  • Drūtgalis – tai storoji lazdos dalis. Žaidėjai gali pasirinkti drūtgalio diametrą, kadangi jis turi idealiai būti pritaikytas prie žaidėjo rankos.
  • Bamperis – guminė detalė, pritvirtinta prie biliardo lazdos galo ir skirta smūgiams absorbuoti.

Biliardas Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvoje veikia dvi organizacijos, kurių veikla susijusi su biliardu. Tai LBF (Lietuvos biliardo federacija) ir LPF (Lietuvos pulo federacija). Pastaroji buvo įkurta entuziastų, kudie manė kad pului gali būti skiriamas didesnis dėmesys nei kad iki tol. Taip ir atsitiko. Pirmą kartą Lietuvos pulo federacija įkurta 2010, kurios pirmasis prezidentas tapo Tomas Brikmanis. Lietuvos biliardo federacija (LBF) įkurta 1989 metais. Pirmasis LBF prezidentas – Vidas Končius. Tuo metu populiariausia biliardo rūšis buvo Piramidė, apie kitus biliardo žaidimus ir rūšis buvo labai mažai informacijos. Atkūrus Lietuvoje nepriklausomybę LBF tapo įvairių tarptautinių organizacijų nare ir Lietuvoje labai sparčiai pradėjo populiarėti angliškasis (snukeris) ir amerikietiškasis biliardas (pulas).

Šiuo metu LBF rengia Lietuvos Piramidės, angliškojo biliardo čempionatus. Tuo tarpu LPF - rengia visų rūšių pulo čempionatus: 8, 9, 10 ir 14+1 pulo rungtis.

Tarp svarbesnių varžybų, vykusių Lietuvoje, verta paminėti 2000 m. Amerikietiškojo biliardo Euro – turo varžybas Kaune, 2001 m. pasaulio Piramidės čempionatą Vilniuje, 2003 m. Amerikietiškojo biliardo Europos turnyrą „Best of East“ Vilniuje, 2006 m. Europos Piramidės čempionatą Kaune. Nuo 2011 metų Lietuvos pulo federacija organanizuoja Mezz Cues Baltijos šalių pulo lygą, kurios etapai vyksta įvairiuose Baltijos šalių miestuose.

Lietuvoje biliardo sportinę veiklą kuruoja:

  1. Lietuvos biliardo federacija. Prezidentas Tomas Puodžiūnas (2014-2018).
  2. Lietuvos pulo federacija. Prezidentas Tomas Brikmanis (2010–2018).
  3. Lietuvos moterų biliardo lyga. Prezidentė Lina Skardžiuvienė. (2014–2016).
  4. Lietuvos moterų biliardo lyga. Prezidentė Agnė Jarušauskaitė (2016–2018).
Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas biliardas