Starcraft

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Zerg)
StarCraft (SC)
Kūrėjas Blizzard Entertainment
Leidėjas Blizzard Entertainment
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data United States of America 1998 m. balandžio 1 d. (Windows)
Žanras (-ai) Realaus laiko strategija
Režimas Vieno žaidėjo, kelių žaidėjų
Reitingai ESRB: T (Teen)
USK: 12+
OFLC: M
ELSPA: 15+
PEGI: 16+
OFLC/NZ: R16+
Platforma Windows, Mac OS, Nintendo 64
Versija {{{versija}}}
Variklis {{{variklis}}}
Reikalavimai Procesoriaus greitis:
90 MHz (Windows)
120 MHz (Mac OS)
Atmintis: 16 MB
(rekomenduojama 32 MB)
Vaizdo plokštė: SVGA
Laisvos vietos: 80 MB
Platinimas CD-ROM, Nintendo 64 kasetė, siuntimasis internetu
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys StarCraft: Brood War, StarCraft II: Wings of Liberty
http://blizzard.com/starcraft/

Starcraft − 1998 m. realaus laiko strateginis žaidimas, sukurta JAV kompanijos „Blizzard Entertainment“. Žaidimas yra mokslinės fantastikos stiliaus, pagrindinis tikslas − kovos žvaigždžių sistemose. Žaidimo išleidimo metais tai buvo perkamiausias žaidimas ir geriausio RTS žaidimo titulo laimėtojas. Viso žaidimas gavo daugiau nei 30 įvairių apdovanojimų nuo kompiuterinių žaidimų žurnalų, parodų ir svetainių. Su 11 mln. pardavimų 2009 m. duom., „StarCraft“ yra trečioje vietoje geriausiai parduodamų žaidimų asmeniniams kompiuteriams (jį lenkia tik „The Sims“ (16 mln.) ir „The Sims 2“ (13 mln.)).[1]

Nors tai ir mokslinės fantastikos žaidimas, tačiau yra daug kuo panašus į senesnį, populiarųjį „Blizzard“ kompanijos žaidimą „Warcraft II“. Kūrėjai stengėsi, kad žaidimas nebūtų žinomas kaip „WarCraft kosmose“, todėl net iš esmės perrašė žaidimo grafinį variklį. Žaidimo istorija apima nesibaigiančius ir susipynusius karus tarp trijų rasių: žmonių Terran, bendram protui paklūstančių, fiziškai labai stiprių, bet technologiškai beviltiškų Zerg, ir keistų, antgamtiškų galių turinčių Protoss.

Tai vienas iš populiariausių RTS žanro žaidimų pasaulyje, o ypač − Pietų Korėjoje, kur egzistuoja profesionalūs žaidėjai, kurie iš to pragyvena ir turi panašų į sporto žvaigždės statusą bei šimtatūkstantinius fanų klubus.[2]

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dvi Terran Batllecruiser flotilės susiduria lemiamoje kovoje

Ekonomika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Armijai kurti reikalingi gamtos ištekliai ("mineralai" ir "vespene dujos"). Juos renka visos rasės (dujoms rinkti statomas perdirbimo įrenginys). Resursai panaudojami įvairių specialybių karių treniravimui bei kovos mašinų gamybai. Resursai taip pat reikalingi armijai būtiniems sandėliams, fabrikams, laboratorijoms, šventykloms, rūmams, pabaisų fermoms ir pan pastatyti.

Protoss kovos mašinos galingos, atsparios priešo smūgiams, tačiau brangios ir ilgai gaminamos. Kariai taip pat stiprūs, tačiau ilgai ir nepigiai ruošiami. Zergai nenaudoja jokių mašinų, tačiau išaugina kovai tinkamų drakonų, milžiniškų vabalų bei kitokių padarų. Šie kovos sutvėrimai nelabai pajėgūs, lengviau pažeidžiami, tačiau pigūs ir greitai padauginami. Gerai žaidžiant zergų armija būna gausesnė ir todėl ne mažiau grėsminga. Žmonių armijos galimybės labai priklauso nuo to, kokia tvarka statomos įvairios ginklų gamyklos, dirbtuvės ar karo laboratorijos. Jas visas pastatyti užtrunka, todėl žaidimo eigoje keisti strategiją sunku.

Pastatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kiekviena rasė turi "pagrindinį" pastatą kuriuo ji aprūpinama žaidimo pradžioje (plečiantis tokių pastatų galima pačiam pastatyti ir daugiau). Ten treniruojami darbininkai bei sunešami surinkti resursai. Armijai vystyti reikalingi įvairūs kitokie pastatai bei gamyklos, kai kurie gali būti statomi tik tam tikra tvarka (norint barakų, pirma reikalingas sandėlys, ir tik turint barakus jau galima statyti fabriką). Armijos dydis ribojamas "palaikančiais" pastatais, kurių trūkstant negalima gaminti mašinų bei treniruoti karių. Tai žemiečių sandėliai (angl. Supply depot), Zerg − valdovo rūmai (angl. Overlord) bei Protoss pilonai (angl. Pylon). Jų kiekis ribotas todėl armija negali būti iš tiesų labai didelė net jei resursų ir pakaktų.

Protoss ir Zerg rasės turi statybos apribojimų, skatinančių kurti kompaktišką koloniją užuot iškart pasklidus po visą žaidimo teritoriją. Protoss daugelį pastatų gali statyti tik šalia pilono, Zerg − tik ant aplink jų stovyklas plintančios gličios masės (angl. creep), kuri dengia žemės paviršių, pastačius inkubatorijų (angl. Hatchery) arba šliaužikų koloniją (angl. Creep colony). Žmonės neturi jokių apribojimų ir stato kur tik yra vietos, negana to, iškilus grėsmei ar išsekus ištekliams, žmonių pastatai gali perskristi į tinkamesnę vietą.

Pažeidžiamumas bei atsistatymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Protoss karių ir pastatų paviršių dengia apsauginis laukas. Šis laukas priešo ginklų pažeidžiamas tačiau ilgainiui atsistato. Visiškai sunaikinus lauką, toliau jau pažeidžiama pati įranga kuri negali būti pataisyta. Zergų tiek pastatai, tiek kariai yra gyvi ir sveiksta po sužeidimų. Žmonių pastatus ir mašinas gali pataisyti tik remontininkai (SCV). Barakuose treniruotus karius gali pagydyti medikai (medikai atsirado tik „StarCraft: Brood War“ papildyme).

Nepaisant didelių skirtumų visų rasių pajėgumai vienodi. Jei žaidėjai pamažu atranda jog kuri nors rasė visgi pranašesnė, karių, kovos mašinų ir kitokios galimybės nežymiai pakeičiamos kad ir vėl visi būtų lygiaverčiai.


Pasikeitimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Starcraft“ žaidimo stilius gerokai pagerintas palyginus su „Warcraft II“, ankstesniu „Blizzard“ kūriniu, kuris buvo kritikuojamas dėl dviejų labai panašių rasių. „Starcraft“ skirtingų rasių koncepciją perėmė iš žaidimo „War Wind“.

Vos tik išleidus žaidimą, rasių koviniai pajėgumai buvo nelygūs. Bet „Blizzard“ labai stengėsi, viskam ištaisyti buvo išleista visa serija pataisymų. Galiausiai 1998 m. buvo išleistas „StarCraft: Brood War“ papildymas, kuris siūlo po du naujus kovinius vienetus kiekvienai rasei, visą eilę naujų vietovių, kuriose gali vykti kovos, geresnį rasių balansą ir dar tris naujus epizodus pratęsdamas ankstesniosios dalies istoriją.

„Sky League“, „StarCraft“ profesionalų lygos, finalas Pietų Korėjoje

Žaidimo tinkle režimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Blizzard“ turi nuosavą žaidimo tinkle serverį Battle.net, kuriame žaidžia dauguma žaidėjų. Žaidimo gerbėjai yra sukūrę žemėlapių, kurie labiau palankūs DI, todėl kartais žaidžiamos „CompStomp“ stiliaus partijos (žmonių grupė prieš nesąžiningą pranašumą turintį kompiuterio valdomą žaidėją). Žaidžiama įvairiomis komandų kombinacijomis.

Taip pat populiarūs UMS tipo žemėlapiai, kur panaudojant galingą „Starcraft“ žemėlapių redaktorių sukuriami įvairūs mini žaidimai su savitomis taisyklėmis.

Privatūs serveriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Be Battle.net egzistuoja ir gausybė privačių serverių, kuriuose renkasi arba uždaras ratas labai pajėgių žaidėjų, arba, dažniau, tiesiog tie, kurie turi piratines žaidimo kopijas ir negali prisijungti prie Battle.net.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Kris Graft (2009-02-11). „Blizzard Confirms One "Frontline Release" for '09“. Edge. Nuoroda tikrinta 2009-05-12.
  2. http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=email_us&refer=asia&sid=a2JvzciDnpB4

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]