XVIII Europos futbolo čempionatas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
XVIII Europos futbolo čempionatas

2028 UEFA European Football Championship (angl.)

Komandų 24
Šeimininkai Anglija Anglija
Škotija Škotija
Velsas Velsas
Šiaurės Airija Šiaurės Airija
Airija Airija
Čempionai
Sužaista rungtynių
Įmušta įvarčių
Žiūrovų
Auksinis batelis
Čempionato MVP
Europos futbolo čempionatas
2024 m.
2032 m.
Infolentelė: žiūrėti  aptarti  redaguoti

XVIII Europos futbolo čempionatas (arba Euro 2028) – aštuonioliktas UEFA Europos futbolo čempionatas, kuris vyks 2028 m. birželio – liepos mėnesiais. Tai bus trečias kartas, kai varžybos vyks Anglijos teritorijoje. 1996 m. Europos čempionatas vyko Anglijoje. 2020 m. čempionate, vykusiame 11 Europos šalių, Anglijoje vyko 8 rungtynės, o Škotijoje – 4. Velse, Šiaurės Airijoje ir Airijoje rungtynės vyks pirmą kartą.

Norą organizuoti 2028 m. Europos futbolo čempionatą išreiškė trys šalys – Jungtinė Karalystė kartu su Airija, Turkija ir Rusija. Rusijos prašymas buvo atmestas dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. Turkija atsiėmė prašymą ir nutarė siekti 2032 m. Europos čempionato organizatoriaus teisių kartu su Italija.

2023 m. spalio 10 d. UEFA būstinėje Nione, Jungtinė Karalystė kartu su Airija vienbalsiai buvo buvo išrinkti čempionato organizatoriais. Tokiu būdu varžybų šeimininkais tapo Anglijos, Škotijos, Velso, Šiaurės Airijos ir Airijos futbolo asociacijos.

Atranka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – XVIII Europos futbolo čempionato atranka.

UEFA taisyklėse numatyta kad šeimininko teise gali dalyvauti ne daugiau nei dvi valstybių asociacijos, sprendimo kaip šios vietos bus padalintos dar nėra. Yra pasiūlymas kad visos penkios asociacijos dalyvaus atrankos varžybose, ir dvi atrankos nepraėjusios, tačiau geriausiai pasirodžiusios asociacijos, gaus vietas čempionate.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]