Visžalis kiparisas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Cupressus sempervirens

Visžalis kiparisas (Cupressus sempervirens)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Pušūnai
( Pinophyta)
Klasė: Pušainiai
( Pinopsida)
Šeima: Kiparisiniai
( Cupressaceae)
Gentis: Kiparisas
( Cupressus)
Rūšis: Visžalis kiparisas
( Cupressus sempervirens)

Visžalis kiparisas (Cupressus sempervirens) – kiparisinių (Cupressaceae) šeimos visžalių spygliuočių medžių rūšis. Paplitusi Viduržemio jūros regione, Artimuosiuose Rytuose.

Augalo aukštis iki 35 m. Laja siaura, kūgiška. Lapija tanki, tamsiai žalios spalvos. Spygliai – plokšti 2-5 mm ilgio žvyneliai. Sėklos susitelkusios kiaušiniškuose 25-40 mm ilgio kankorėžiuose, sudarytuose iš 10-14 žvynelių. Vyriški kankorėžiai 3-5 mm ilgio, žiedadulkes paskleidžia žiemos pabaigoje.

Augalas labai ilgaamžis, gali išgyventi iki 1000 metų. Mediena labai tvirta. Nuo senovės laikų visžalis kiparisas auginamas Viduržemio regiono soduose, alėjose ir yra neatsiejamas regiono kraštovaizdžio elementas. Augalas introdukuotas ir kituose pasaulio subtropikuose: Kalifornijoje, Pietų Afrikoje, Australijoje.

Visžalis kiparisas antikinėje mitologijoje turėjo gedulingo medžio, pasaulio medžio, jungiančio požemių karalystę ir gyvųjų pasaulį, reikšmę. Dėl to kiparisas buvo svarbus su mirtimi susijusiuose ritualuose: lydintys mirusiojo palaikus rankose nešdavo kipariso šakeles, šie medžiai sodinti kapinėse, jo šakomis buvo apmėtomas kelias į mirusiojo namus.