Vimpel

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vimpel ženkliukas.

Vimpel – TSRS specialios paskirties karinė grupė tebeveikianti Rusijoje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1981 m. rugpjūčio 19 d. TSRS Ministrų Tarybos ir Komunistų partijos politinio biuro bendrame posėdyje buvo priimtas sprendimas sukurti KGB „C“ skyriuje (nelegali žvalgyba) visiškai slaptą specialios paskirties grupę. Grupės pagrindą sudarė jau egzistavusių grupių Zenit, Kaskad ir Omega kariai jau spėję pakariauti Afganistane.

Pagrindinė grupės užduotis žvalgybinių – diversinių operacijų vykdymas už TSRS ribų. Kandidatai į grupę praeina specialią pusantro mėnesio atrankos programą. Įkuriant grupę programą praėjo virš 6 000 kandidatų, atrinkta buvo 200. Pagrindiniai atrankos kriterijai: psichologinė ir sveikatos būklė, užsienio kalbų žinojimas, drąsa, šaltakraujiškumas, mokėjimas improvizuoti ir priimti nestandartinius sprendimus nestandartinėse situacijose. Visi grupės nariai turi turėti aukštąjį išsilavinimą, bet nebūtinai karinį. Pavyzdžiui, karį, baigusį aukštąją Riazanės desantininkų mokyklą, grupėje ruošdavo dar dvejus metus, o tai byloja apie ypatingai aukštą karių parengimą.

Laikui bėgant miškuose prie Maskvos buvo įkurtas grupės mokymo centras.

1981 m. grupėje jau buvo 1 200 žmonių, 90 % sudarė karininkai kurių amžius nuo 27 iki 36 metų. Yra žinoma, kad grupė šalies viduje užgrobdavo strategiškai svarbius objektus ir taip vykdydavo mokymus, o tuo pačiu parodydavo objektų apsaugos spragas. Nuo 1988 m. grupė buvo siunčiama po karštus taškus iš vienos vietos į kitą.

1991 m. rugpjūčio pučo metu grupė nepalaikė GKČP ir įvykius nesikišo. 1992 m. grupė perduota VRM sistemai, protestuodami prieš tai 90 % grupės narių padavė atsistatydinimo raportus ir išėjo. 1992 m. pabaigoje grupės likučiai perduoti „Tarprespublikinei saugumo agentūrai“ vėliau „Rusijos federacijos federalinei saugumo agentūrai“.

1993 m. konstitucinės krizės metu grupė atsisakė šturmuoti Baltuosius rūmus Maskvoje, bet vėliau be mūšio įėję į rūmus suėmė Aleksandrą Ruckojų, Chasbulatovą, Barnikovą. Borisas Jelcinas neatleido už įsakymo nevykdymą ir atskiru nurodymu išformavo grupę. 1994 m. vėl atkurta grupė „Vimpel” dabar ji priklauso „Federalinei specialių operacijų ir kontržvalgybos valdybai“.

Yra žinoma, kad 1983 m. grupėje įkurtas kovinių plaukikų būrys. Apie jo veiklą nėra jokių duomenų.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]