Viliujaus plentas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Viliujaus plentas
Valstybės Rusija Rusija
Ilgis ~3000 km
Pradžia Tulunas
Pabaiga Jakutskas
Atidarytas -
Sritys Irkutsko sritis, Jakutija
Miestai Bratskas, Ust Kutas, Mirnas, Niurba, Viliujskas
Kelio pradžia Jakutsko apylinkėse

Viliujaus plentas arba Federalinis automobilių kelias „Viliujus“ A-331 – projektuojamas Rusijos federalinis kelias Jakutijoje ir Irkutsko srityje, kurio paskirtis yra sujungti Jakutsko ir Tuluno miestus. Visos trasos ilgis ~3000 km. Dabar realiai funkcionuoja ruožai Tulunas–Ust Kutas (iki 2007 m., R-419) ir Mirnas–Jakutskas. Likusi dalis tinkama naudoti tik kaip žiemos kelias.

XIX–XX a. pr. Viliujaus dešiniuoju krantu driekėsi pašto traktas tarp Jakutsko ir Viliujsko. Jis buvo sunkiai įžengiamas, daugiausia naudotas žiemą keliaujant šunų ar elnių kinkiniais. Po revoliucijos, šiame ruože vietomis susidarė keliai. 2005 m. ruožu Jakutskas–Mirnas buvo galima važiuoti ištisus metus, tačiau vėliau dalis ruožų vėl tapo nepravažiuojama.

Kelias Tulunas–Bratskas asfaltuotas, dviejų juostų. Ruože Bratskas–Ust Kutas yra žvyrkelio atkarpų. Ruožas Ust Kutas-Verchnemakarovas yra retai gyvenamomis vietomis besidriekiantis žvyrkelis. Nuo Verchnemakarovo iki Mirno yra žiemos kelias (infrastruktūros praktiškai nėra, gyvenama labai retai). Originalus ruožas Mirnas–Jakutskas vietomis potvynio metu ar po liūčių nepravažiuojamas. Prie jo daug svarbių Jakutijos gyvenviečių: Almaznas, Suntaras, Niurba, Viliujskas, Berdigestiachas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]