Vilhelmas Dumpis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Vilhelmas Dumpis (vok. Wilhelm Dumpis; 1905 m. rugpjūčio 5 d. Rytprūsiuose: Klaipėdos apskrities Nibrų kaime – (?)) – iš lietuvininkų kilęs vokiečių skulptorius.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė ir augo geležinkelininko šeimoje. Gimtajame kaime gyveno ir daugiau Dumpių: evangelikų liuteronų vyskupas Hansas Jurgis Dumpys (g. 1933 m.), Klaipėdos krašto sukilimo dalyvis Jurgis Dumpis (1889–1964) bei kt.[1]

Jaunystėje Vilhemas Dumpis mokėsi medžio ir akmens meniško apdirbimo amato, po to studijavo Karaliaučiaus dailės akademijoje pas profesorius Stanislovą Cauerį (1867–1943) ir Hansą Wisselį (1897–1948). Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, buvo pašauktas į Vermachtą ir kariavo šešerius metus. Karo pabaigoje iš tarnybos pasitraukė, gyveno Tiuringijoje, vėliau persikėlė į Vestfalijos Coesfeldo miestą.

Gyvendamas Karaliaučiuje iškalė keliolika portretinių biustų, taip pat sukūrė Kryžiuočių ordino riterio paminklą Prabutuose ir dekoratyvinę skulptūrą ant automobilinio tilto Elbinge. Pokaryje dalyvavo atkuriant XIII a. krikšto indą Kelno priemiesčio Lövenicho Šv. Severino bažnyčioje[2] ir šventųjų skulptūras kartūzų vienuolyne „Maria Hain“ Diuseldorfo priemiestyje Unterrath.[3]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Dumpys Hansas Jurgis ir Dumpis Jurgis // Mažosios Lietuvos enciklopedija. – T. I (A-Kar). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003; 328–329 psl.
  2. Unser Taufstein // Pfarrinformation St.Severin Lövenich Nr. 10, April '77 Archyvuota kopija 2010-02-09 iš Wayback Machine projekto.
  3. Auflösung und Abbruch der Kartause Maria-Hain vor 50 Jahren

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]