Vario kanjonas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vario kanjonas

Vario kanjonas (isp. Barranca del Cobre) – šešių kanjonų grupė Meksikoje, Čihuahua valstijos pietvakariuose, Vakarų Siera Madrės kalnuose. Šiuos kanjonus suformavo 6 upės, savo vandenis plukdančios į Rio Fuerte upę, kuri įteka į Kalifornijos įlanką. Šiame Kanjone yra daug vaizdingų kalnų, uolų, tarpeklių bei slėnių. Vario kanjone taip pat gausu karštųjų versmių bei įspūdingų krioklių. Ši kanjonų sistema yra ilgesnė ir gilesnė nei Didžiojo Kolorado kanjono, tačiau jis yra ilgesnis negu bet kuris iš sistemos kanjonų atskirai. Kadaise Vario kanjone plytėjo vario kasyklos, kurios vėliau buvo apleistos – iš čia ir kilęs kanjono pavadinimas. Teritorija saugoma Vario nacionaliniame parke.

Turizmas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vario kanjoną patogiausia apžiūrėti keliaujant per jį nutiestu geležinkeliu, Chihuahua al Pacífico, arba El Chepe, kurio linija driekiasi daugiau nei 650 km. Šis vienas vaizdingiausių pasaulio maršrutų vinguriuoja pro 80 tunelių ir kerta apie 40 tiltų, kabančių virš bedugnių. Visa kelionė trunka apie 15 valandų, jos metu traukinys rieda ne tik pro kvapą gniaužiančias vietoves, kalnus, tarpeklius bei slėnius, bet ir pro autentiškus meksikiečių miestukus, pasislėpusius atokiose vietovėse. Įspūdingiausia kelionės dalis – pro Siera Madres kalnus, kertant gausybę tunelių ir tiltų. Be kelionės traukiniu, Vario kanjone populiarūs žygiai pėsčiomis, dviračiais ar net žirgais. Lankytojams dažnai siūloma traukiniu vykti iki Creel miestelio, įsikūrusio maždaug 2200 m aukštyje virš jūros lygio. Iš Creel galima leistis į žygius po vaizdingas apylinkes, aplankant Recowata karštąsias versmes, Cusarare krioklius ar vaizdingus slėnius, kuriems prigiję tokie vardai kaip Vienuolių slėnis, Varlių slėnis ar Grybų slėnis – ir visa tai dėl keistų juose esančių uolų, savo forma primenančių šiuos dalykus.

Vietiniai gyventojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vario kanjone gyvena vietiniai indėnai – tarahumarai. Ši tautelė yra viena iš labiausiai izoliuotų pasaulyje, mat jų išlikimo strategija yra įsikurti pačiose nepatraukliausiose vietose, kur neužklysta kitų žmonių kojos bei interesai. Tarahumarai garsėja ypatinga ištverme – jie pratę daug keliauti kalnuotomis vietovėmis, neretai bėgant ristele ištisas valandas. Patys save tarahumarai vadina raramuri, kas išvertus į lietuvių kalbą reiškia „bėgantys žmonės“.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]