Valgomoji voveraitė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Cantharellus cibarius
Valgomoji voveraitė (Cantherellus cibarius)
Valgomoji voveraitė (Cantherellus cibarius)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Grybai
( Fungi)
Skyrius: Papėdgrybūnai
( Basidiomycota)
Eilė: Voveraitiniečiai
( Cantharellales)
Šeima: Voveraitiniai
( Cantharellaceae)
Gentis: Voveraitė
( Cantharellus)
Rūšis: Valgomoji voveraitė
( Cantharellus cibarius)
Index Fungorum

Valgomoji voveraitė (Cantharellus cibarius) – voveraičių (Cantharellus) genties grybų rūšis. Valgomoji voveraitė liaudiškai dar vadinama voveruška, gaidelis, lepeška.

Auga mišriuose, ypač spygliuočių miškuose, dažnai aptinkama samanose po pušimis ir eglėmis. Didelėmis grupėmis randama tik kalvotose vietovėse.

Kepurėlė mėsinga, jaunų grybų iškili, senų − piltuvėliška, skiltėtais padrikai išsilanksčiusiais kraštais. Kepurėlės spalva paprastai sodrios geltonos, kartais oranžiniai ar šviesiai geltonos spalvos.

Lakšteliai šakoti, klosčių pavidalo, kotu toli nuaugę žemyn. Spalva tokia pati kaip kepurėlės. Kotas trumpas ir tvirtas, ties pagrindu smailėjantis, viršuje išplatėja ir pereina į kepurėlę, spalva tokia pati kaip kepurėlės. Trama kompaktiška, koto trama plaušinga, Perpjovus matyti, kad kraštuose trama geltona, o labiau į vidų palkšva. Grybas vaisių kvapo ir ryškaus malonaus skonio, kartais gali būti aitrokas.

Auga nuo liepos iki spalio ar lapkričio. Populiarus valgomas grybas, beveik nekirmija. Vartojamas šviežias, džiovintas, sūdytas, šaldytas, smulkintas į miltus. Tramoje nemažai sunkiai virškinamo chitino, todėl grybą patariama labiau susmulkinti. Jaunose voveraitėse daug tiamino (vitamino B1).[1]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Vincentas Urbonas. Grybai. Vilnius: Mokslas, 1986. p. 73.