Václav Libenský

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Vaclavas Libenskis
ček. Václav Libenský
Gimė 1877 m. birželio 7 d.
Praha, Austrija-Vengrija Austrija-Vengrija
Mirė 1938 m. gruodžio 10 d. (61 metai)
Praha, Čekoslovakija Čekoslovakija
Pareigos gydytojas, kardiologas, Karolio universiteto Medicinos fakulteto profesorius
Išsilavinimas Dr., Karolio universiteto Medicinos fakultetas

Vaclavas Libenskis (ček. Václav Libenský, 1877 m. birželio 7 d. – 1938 m. gruodžio 10 d.) – čekų gydytojas, kardiologijos pradininkas, Karolio universiteto Medicinos fakulteto profesorius. Įsteigė Čekoslovakijos kardiologų draugiją bei Naująjį tyrimo ir gydymo institutą Podebraduose, kuris po karo jo garbei pavadintas „Hotel Libenský“.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1877 m. birželio 7 d. Prahoje, studijavo Karolio universiteto Medicinos fakultete, po to tapo profesoriaus Jozefo Tomajerio asistentu. Specializavosi vidaus ligų, ypač kardiologijos srityse. Nuo 1905 m. dirbo Karolio universiteto poliklinikoje, nuo 1924 m. buvo jos vyr. gydytojas. Dalyvavo daugelio medicinos asociacijų ir profesinių draugijų veikloje, leido daug publikacijų. 1930 m. įsteigė Čekoslovakijos kardiologų draugiją ir kartu tapo jos pirmuoju pirmininku.

Svari buvo jo įtaka Podebradų kurorto plėtrai. Nuo 1923 m. buvo kviečiamas Podebradų gydytojų (tarp jų Bohumilo Boučeko ar Jakubo Vondrovico) į konsiliumus. Vėliau Riegero aikštėje Nr. 9/III atidarė kardiologo kabinetą (dažniausiai klientams prahiečiams). 1924 m. buvo paskirtas tikruoju Podebradų kurorto valdybos nariu. Kurorto vadovybė nupirko viešbučio pastatą, ir V. Libenskis jį pavertė modernia sanatorija, kur po vienu stogu buvo teikiama ir širdies ligų diagnostika, ir gydymas. Sanatorijoje buvo naudojamos vonios su mineraliniu, angliarūgšties turtingu vandeniu, vadinamuoju Poděbradka. Vėliau įstaiga pavadinta Libenskio viešbučiu (Hotel Libenský), pradėjusiu veikti 1926 m. balandžio 25 d. Būdama pirmąja tokio tipo Čekoslovakijoje, sanatorija greitai tapo žinoma ir geidžiama Vakarų Europos ir tolimesnių kraštų klientų. V. Libenskis 1938 m. mirė nuo greitai progresuojančios ligos, būdamas tik 61 m. amžiaus.


Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]