Pereiti prie turinio

Naudotojo aptarimas:Vilniškis

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kalbos
lt Šio naudotojo gimtoji kalba yra lietuvių.
ru-3 Этот участник может вносить вклад в данный проект на русском языке высокого уровня.
en-2 This user is able to contribute with an intermediate level of English.
de-1 Dieser Benutzer hat grundlegende Deutschkenntnisse.
pl-1 Ten użytkownik może porozumiewać się w języku polskim na poziomie podstawowym.
Interesai
Šis naudotojas rašo straipsnius apie
Lietuvą
Šis naudotojas mėgsta ir išmano istoriją
Šis naudotojas išmano geografiją
Šis naudotojas domisi politika

Dėl lenkų istorinio-geografinio žodyno

[redaguoti vikitekstą]

Labas, ar Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich nuorodas darai atsitiktinai, ar verti iš eilės visą knygą? Jeigu taip, tai sudėliok ir kitas nuorodas, pvz., [1] prie Aleksoto. Atliktumei baisiai didelį darbą. CD 13:16, 2008 sausio 22 (EET)

Nesuprantu, kokiu tikslu dedamos nuorodos į šitą knygą? Tai jei dabar pradėsim lietuviškoje Vikipedijoje visuose straipsniuose apie lietuvą dėti įvairias iš eilės nuorodas į kitakalbes knygas, vadovėlius, enziklopedijas, tai kuo taps enciklopedija? Suprasčiau, jei tai būtų kažkuom itin reikšminga nuoroda (kaip šaltinis fakto pagrindimui ar šiaip svarbus šaltinis visam bendram kontekstui). O čia tik eilinė nuoroda į seną šaltinį. – Andrius, 15:41, 2008 sausio 22 (EET)
Tai yra itin garsus ir pirmasis ar vienas pirmųjų (kaip kokiu atveju) geografinis-istorinis daugelio Lietuvos vietovių aprašymas, kuriame dabar sunku ką nors surasti, nes skiriasi pavadinimų formos ir jo tekstas nerandamas per google.--Vilniškis 15:51, 2008 sausio 22 (EET)
Nesvarbu, kad nerandamas, daug kas iš senų šaltinių (pvz., Carinės rusijos dokumentų) nėra prieinama internetu, o jei ir būtų, tai ar būtų tikslinga dėti nuorodas? Kuomet Visuotinė lietuvių enciklopedija ir kitos regioninės enciklopedijos sudarydamos išsamius straipsnius remiasi visais prieinamais šaltiniais. O juk Vikipedijoj ir pateikiama lygiai ta pati informacija. Sutikčiau šio žodyno nuorodas talpinti prie šaltinių, jei pvz., straipsnyje būtų paminimas tik joje paminėtas faktas. Kitų atveju tokių nuorodų dėliojimas yra netikslingas. – Andrius, 15:55, 2008 sausio 22 (EET)
Andriau, jeigu tau neįdomu, nesuprantama ir pan., tai tiesiog nesinaudok tomis nuorodomis, bent bent jau svetimo darbo nenaikink. O tavo paminėtų dalykų internete nėra, tuo tarpu SG -yra, jei būtų, tai ir į juos nuorodos būtų prasmingos.--Vilniškis 16:12, 2008 sausio 22 (EET)

Pritariu Vilniškiui. Pabandykite surasti informaciją apie tuos laikus, ir pamatysite, kad tokios nuorodos yra labai vertingos. O jeigu žinote, Andriau, ir daugiau tokių atvirų žodynų ar enciklopedijų, kuriuose būtų daug informacijos apie Lietuvos gyvenvietes, prašau, pasidalinkite. Vilniškiui kol kas patariu daryti savo puslapyje atskirą straipsnelį naudotojo aptarimas:Vilniškis/Gyvenvietės ir talpinti, tai bent jau darbas veltui nenueis. Pvz., daryti lentelės forma su stulpeliais:

  • lietuviškas pavadinimas
  • lenkiškas pavadinimas
  • interneto nuoroda

CD 15:59, 2008 sausio 22 (EET)

Būtent, geriau dėti nuorodas ne į atskirus straipsnius, o į vieną. Surinkti visą informaciją. Galų gale, galima sukurti straipsnį apie "Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich", ten aprašyti šį žodyną ir įterpti skyrelį su aktualia informacija mums, t.y. jau CD aprašytą lentelę. – Andrius, 16:05, 2008 sausio 22 (EET)
Aš nesu pasirušęs surinkti visas nuorodas, nes SG apima 16 storų knygų. Taip kad darau tai, ką pajėgiu, o jei tau tai neįdomu, tai atsipalaiduok ir bent jau nieko nedaryk. Tai irgi bus darbas.--Vilniškis 16:12, 2008 sausio 22 (EET)
Ne neįodmu, o nereikalinga. Šūsnio nuorodų sudėliojimas straipsnio kokybės nepagerins. Tuo labiau lietuviškuose tekstuose nuorodos į kitakalbius šalitnius. – Andrius, 16:35, 2008 sausio 22 (EET)
Kas nereikalinga tau, nebūtinai yra nereikalinga kitiems. Jokios šūsnies nuorodų čia nėra, kai kuriais atvejais nuoroda į SG yra vienintelė papildoma informacija. Daugeliu atveju ta papildoma informacija yra vertingesbė už patį Vikipedijos straipsnį. Turėtų būti elementaru - galimybė pasitikrinti pagal kitus šaltinius yra vienintelis dalykas, pateisinantis Vikipedijos egzistavimą, nes niekaip kitaip jos informacija neverifikuojama.--Vilniškis 16:42, 2008 sausio 22 (EET)
Tai ten, kur nėra jokių kitų šaltinių, tai taip. Bet pavyzdžiui smarkiai šplėtotiems straipsniams ta nuoroda nevertinga. Yapč dėl to, jog ji 100 metų senumo, o straipsnis ir taip parašytas remiantis vėliau išliestais šaltiniais, kurie sujungė visus iki tol buvusius. – Andrius, 16:44, 2008 sausio 22 (EET)
Net ir ten, kur kitų šaltinių yra, ir kur SG daug jų nepapildo, ši nuoroda svarbi istoriografiniu požiūriu, nes parodo, kas buvo žinoma apie tą vietovę XIX a., galų gale - kas ta vietovė buvo XIX a. Kartoju: tai yra klasikinis žinynas. Galų gale būtų dabar labai sunku ir neprasminga rūšiuoti SG straipsnius į aktualius ir neaktualius - kas naudosis tomis nuorodomis, pats nuspręs, ar jam ta informacija naudinga.--Vilniškis 16:51, 2008 sausio 22 (EET)
Gerai, tema jau išsemta, tik pabaigai paminėsiu: įsivaizduok, kas bus, kai galų gale Lietuvos archyvų departamentas nuspręs dalį archyvinės medžiagos perkleti į virtualų archyvą ir padarys viešai prieinamą internetu. Tada irgi kažkas sugalvos dėlioti panašias nuorodas į kiekvieną šaltinį, laikydamas jį istoriografiškai svarbiu :) – Andrius, 17:40, 2008 sausio 22 (EET)
Labai sveikinčiau tokį Archyvų departamento darbą ir nuorodas į jį. Tik suprask, kad nuorodos būtų ne į bet kokį dokumentą, kuriame minima N. vietovė, o, pvz., į N. valsčiaus inventorių ir pan. Ir tai būtų labai vertingos nuorodos, kurios niekam nepakenktų - net ir tiems, kurie jomis nepasinaudos.

Manau, kad geriausia kol kas rašyti nuorodas prie naudotojo aptarimas:Vilniškis/Gyvenvietės kertelės. Kol kas bus išvengta konfliktų, o tamstos darbas nepradings veltui – nuorodą į jį aš parašysiu ir savo gyvenviečių kertelėje. CD 10:16, 2008 sausio 23 (EET)