Unity (TKS modulis)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Modulis „Unity“ 1998 m.
Modulis bendrame TKS vaizde
„Unity“ interjeras

„Unity“ modulis arba kitaip „Unity Node“ buvo pirmasis Tarptautinės kosminės stoties (TKS) komponentas, sukurtas JAV. Šį mazgą sukūrė kompanija „Boeing“. Projektavimas bei statyba kainavo apie 300 mln. JAV dolerių. Tai buvo pirmasis iš trijų jungiamųjų TKS mazgų (kiti du – „Harmony“ ir „Tranquility“).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po to, kai 1998 m. lapkričio 20 d. Rusijos raketa nešėja „Proton-K“ iškėlė į orbitą rusų gamybos JAV priklausantį modulį „Zaria“, 1998 m. gruodžio 4 d. startavo daugkartinio naudojimo JAV erdvėlaivis „Space Shuttle Endeavour“ nešdamas „Unity“ modulį su dviem prisijungimo adapteriais (angl. pressurized mating adapters, PMA). 1998 m. gruodžio 6 d. misijos „STS-88“ komanda „pagavo“ modulį „Zaria“ ir sujungė jį su moduliu „Unity“. Šie du moduliai niekada nebuvo tame pačiame Žemės pusrutulyje, tačiau buvo puikiai sujungti kosmose. Gruodžio 13 d., sekmadienį „Space Shuttle Endeavour“ atsijungė nuo naujosios Tarptautinės kosminės stoties (TKS) ir sėkmingai grįžo į Žemę.

Konstrukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Unity“ – tai 5,49 m ilgio ir 4,27 m diametro cilindras. Svarbiausi šio modulio darbiniai įrenginiai – 6 CBM tipo jungimosi mazgai (angl. Common Berthing Mechanism 'vieningas švartavimosi mechanizmas'). Šie mazgai buvo panaudoti toliau statant TKS, prie jų prijungiant naujus modulius. Prie galinio mazgo (žiūrint TKS judėjimo kryptimi) buvo prijungtas pirmasis TKS modulis „Zaria“.

„Unity“ tiesiogiai negalėjo prisijungti prie modulio „Zaria“: amerikietiški CBM tipo mazgai buvo nesuderinami su rusiškuoju АПАС mazgu. Prie „Unity“ tiesiogiai prisijungti negalėjo ir „Shuttle“: jo jungiamajame skyriuje taip pat sumontuotas tas pats rusiškas АПАС. Todėl prie priekinio ir galinio „Unity“ jungties mazgo buvo prijungti 2 hermetiški nupjautinio kūgio formos prisijungimo adapteriai PMA (angl. Pressurized Mating Adapter). Prie PMA-1 buvo prijungtas modulis „Zaria“, o prie PMA-2 – „Shuttle“. Adapteriuose buvo sumontuoti modulio „Unity“ valdymo ir kontrolės kompiuteriai. Pradiniame TKS kūrimo etape šie kompiuteriai taip pat buvo skirti duomenų, garso bei vaizdo perdavimui. Jie papildė modulio „Zaria“ rusiškas ryšio sistemas. „Unity“ ilgis su dviem PMA adapteriais 10,98 m, o masė apie 11 500 kg.

„Unity“ modulyje sumontuotos svarbiausios stoties komunikacijų linijos: 216 skirtingi dujų bei skysčių vamzdynai, 121 vidinis bei išorinis elektros energijos bei duomenų perdavimo kabelis. Šiems kabeliams sunaudota daugiau kaip 9600 m vielos. Čia taip pat yra vidaus atmosferos parametrų reguliavimo sistemos bei gyvybės palaikymo sistemos tinklai. „Unity“ sudaro daugiau nei 50 000 mechaninių dalių.

Techniniai duomenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Ilgis – 5,49 m
  • Skersmuo – 4,27 m
  • Masė – 11 895 kg
  • Paleidimo data – 1998 m. gruodžio 4 d.

Nuorodas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]