Ubigau rūmai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vaizdas iš parko pusės

Ubigau rūmai (vok. Schloss Übigau) – vėlyvojo baroko stiliaus pastatas Vokietijos Drezdeno Ubigau priemiestyje. Stovi ant upės kranto ir įeina į Drezdeno Elbės slėnio arealą, kurį UNESCO buvo įtraukusi į Pasaulio paveldo sąrašą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Saksonijos kurfiurstas grafas fon Flemmingas, savo laiku garsėjęs turtais ir aistra pramogoms, 1720 m. sugalvojo Drezdeno priemiestyje pasistatyti vasaros rezidenciją. Buvo parinkta puiki vieta su vaizdu į kurfiursto reprezentacinius statinius kitame Elbės krante. Keturi valstiečiai, auginę vynuoges šioje teritorijoje, buvo priversti perleisti jį didikui.

Kai pagal architekto Eosander von Göthe projektą 1724–1726 m. įrengiama rezidencija jau buvo beveik baigtas, Saksonijos–Lenkijos–Lietuvos valdovas Augustas Stiprusis užsimanė šias valdas įsigyti. Tam reikalui pinigų pagailėta nebuvo. Nors naujasis savininkas rūmuose retai nakvodavo, bet visgi ten priimdavo svečius, surengė Vokietijos imperatorienės Elžbietos ir kitų didikų pagerbimo šventes.

Augusto Stipriojo herbas su Saksonijos, Lenkijos ir Lietuvos heraldiniais ženklais

Augusto Stipriojo sūnus Augustas III šiais rūmais nesusidomėjo ir juos padovanojo savo ministrui grafui Sulkovskiui. Vėliau Augustas III persigalvojo, valdą vėl atpirko ir ji buvo naudojama medžioklių Drezdeno girioje metu. Vėlesni Saksonijos valdovai rezidencijoje beveik nesilankė, rūmų sodininkas čia įrengė populiarų apylinkės gyventojų tarpe restoraną. Karų su Napoleonu metu pastatai ir ypač parkas buvo nusiaubti. Galiausiai 1831 m. rūmai buvo parduoti iš varžytinių. Pirkėjai įsirengė administracines patalpas, kurios buvo eksploatojamos daugiau nei šimtmetį. XIX a. viduryje pastate būstinę įsirengė mašinų gamybos įmonė, sukonstravusi ir pagaminusi antrąjį Europoje lokomotyvą Saxonia. VDR laikais pilyje taip pat buvo įsikūrusi valdymo įstaiga. Vokietijoms apsijungus, daug neefektingai dirbusių įmonių buvo uždaryta, ištuštuštėjo ir Ubigau rūmai. Ilgą laiką lankytojai buvo įleidžiami tik į parką, o pastatas laukė pirkėjų. 2017 m. jį įsigijo privatus investuotojas.


Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]