Užtemdomoji dvinarė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Užtemdomoji dvinarė žvaigždė ir jos spindesio kitimo kreivė.

Užtemdomoji dvinarė – dvinarė žvaigždė, kurios narių orbitos plokštuma yra taip arti regėjimo spindulio, kad narės užtemdo viena kitą. Jei dvinarė žvaigždė taip pat yra spektrinė dvinarė ir žinomas sistemos paralaksas, žvaigždė yra gana tinkama analizei.

Per paskutinį dešimtmetį užtemdomųjų dvinarių parametrų matavimas tapo įmanomas su maždaug 8 metrų skersmens teleskopais. Tapo įmanoma išmatuoti jų šviesį. Neseniai tai buvo panaudota atstumams iki Didžiojo Magelano Debesies, Mažojo Magelano Debesies, Andromedos ir Trikampio galaktikų matuoti. Taigi buvo atrastas naujas metodas galaktikų nuotoliui matuoti 5 % tikslumu.

Užtemdomosios dvinarės yra kintamosios žvaigždės, bet ne dėl narių šviesio kitimo, o dėl užtemimų. Matuojant žvaigždės spindesį, pastebimi praktiškai pastovaus spindesio periodai su periodiškais spindesio sumažėjimais. Jei viena žvaigždė yra didesnė nei kita, viena žvaigždė bus užtemdyta visiškai, kita – dalinai.

Užtemdomosios dvinarės orbitinis periodas gali būti apskaičiuotas tiriant žvaigždės spindesio kitimo kreivę, o jos narių dydžių santykis žinant orbitos spindulį – stebint kokiu greičiu kinta spindesys artimesnei žvaigždei užtemdant tolimesnę. Jei žvaigždė yra ir spektrinė dvinarė, gali būti apskaičiuoti ir orbitos elementai, o žvaigždžių masė gali būti apskaičiuota gana lengvai, taigi galima apskaičiuoti žvaigždžių tankių santykį.