Troliai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Trolis)
Šis straipsnis apie skandinavų mitologines būtybes. Apie interneto terminą – Trolis (internete).

Troliai (iš norvegų k. Troll) – germanų ir skandinavų mitologijoje – milžinai, gyvenantys kalnų olose ir saugantys ten savo brangenybes. Troliai apdovanoti milžiniška jėga, bet labai kvaili ir bjaurūs luošiai. Jie vaizduojami žmogaus pavidalo, dideli, bjaurūs, labai seni. Gyvena vieniši kalnų urvuose, miškų tankmėje ir nepakenčia saulės šviesos. Skirtingai nuo dievų mitinių priešininkų jotunų, tautosakoje jie visada kenkia žmonėms, vagia jų gyvulius, netgi yra žmogėdros. Vėlesnėse folkloro tradicijose troliai asocijuojasi su įvairiomis demoniškomis būtybėmis, taip pat su nykštukais.[1].

Padavimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Norvegijoje yra ne vienas kalnas, savo pavidalu primenantis milžinišką trolį, ir, žinoma, apie tokius kalnus nuo senovės pasakojami padavimai. Štai vienas jų:

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Nuo seno Norvegijos šiaurėje, Nurlando provincijoje, gyveno trolis su žmona. Jie turėjo septynias dukteris. Trolė buvo be galo graži, tad ją įsimylėjo kitas trolis ir ėmė ją merginti. Išsigandusi ši spruko iš namų drauge su dukterimis. Nusileidus nuo kalnų žemyn prie Helgelando pakrantės, dukterys ėmė verkšlenti ir skųstis, jog taip pavargo, kad nebegali toliau eiti. Teko prisėsti ir pailsėti. Kaip tik tuomet ėmė ir patekėjo saulė. Visos iš karto pavirto uolomis, ir šiandien toje vietoje stūkso septyni kalnai, panašūs į sėdinčias, besiilsinčias trolaites. Žmonės šiuos kalnus taip ir vadina – „Septynios seserys“.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Mitologijos enciklopedija“. 1 t. Vaga, Vilnius, 1997 m.