Toširas Mifunė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Toshirō Mifune)
Toširas Mifunė
Tikras vardas Toshirô Mifune
Gimė 1920 m. balandžio 1 d.
Mirė 1997 m. gruodžio 24 d. (77 metai)
Šalis Japonija
Žymesni vaidmenys
Samurajus Tadzomaru
Rasiomonas“, 1950 m.
Samurajus Kikučijo
Septyni samurajai“, 1954 m.
Apdovanojimai
1961, 1965 m. – Venecijos kino festivalis – Geriausias aktorius

Toširas Mifunė (三船 敏郎, Mifune Toshirō; g. 1920 m. balandžio 1 d. – m. 1997 m. gruodžio 24 d.) – japonų kino ir televizijos aktorius. Išgarsėjo bendradarbiavimu su kino režisieriumi Akira Kurosava, suvaidino 16-oje jo filmų.

Toširas Mifunė tapo žymiausiu XX a. Japonijos aktoriumi pasaulyje. Tarp svarbiausių jo vaidmenų − pasirodymai vienuose geriausių visų laikų filmų „Rasiomonas“ ir „Septyni samurajai“. Iš viso Mifunė suvaidino beveik 170-yje filmų.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Toširas Mifunė gimė 1920 m. balandžio 1 d. Tsingtao mieste, tuometinėje Japonijos kontroliuojamojoje Mandžiūrijoje (dabartinė Kinija). Jo tėvas buvo prekiautojas ir fotostudijos savininkas. 1925 m. šeima persikėlė į Dalianą. Čia Mifunė baigė mokslus. 1940 m. prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, Mifunė buvo rekrutuotas ir priskirtas Imperatoriškosioms Mandžiūrijos oro pajėgoms. Mifunės užduotis buvo fotografuoti antžeminius objektus. 1945 m. karo pabaigą Mifunė sutiko Japonijoje, kamikadzių bazėje Kumamote. Tuo metu jo tėvai jau buvo mirę.

1946 m. Mifunė užpildė prašymą darbui „Toho“ kino studijoje, norėdamas įsidarbinti fotografu. Per klaidą jo anketa atsidūrė tarp aktorių anketų naujų talentų konkursui. Atėjusi darbintis Mifunė buvo nukreiptas pabandyti vaidinti. Būsimasis aktorius patraukė režisieriaus Kajiro Yamamoto dėmesį. 1947 m. Mifunė debiutavo režisieriaus Senkichi Taniguchi filme „Sniego kelias“. 1948 m. prasidėjo jo bendradarbiavimas su režisieriu Akira Kurosava, kuris jam parūpino vaidmenį filme apie gangsterius „Girtas angelas“. Filmas buvo komerciškai sėkmingu ir išgarsino Mifunę Japonijoje.

1950 m. jis vedė Sachiko Yoshimine. Tais pačiais metais sukūrė pagrindinį vaidmenį Akiro Kurosavos filme „Rasiomonas“, kuris atnešė Mifunei tarptautinį žinomumą. 1952 m. jis laimėjo pirmą apdovanojimą − geriausio aktoriaus vardą Japonijos kino žurnalistų ir kritikų Burū Ribon Shō apdovanojimuose. 1954 m. sukūrė vieną geriausiai žinomų ir įsimintiniausių savo vaidmenų filme „Septyni samurajai“. 1954-56 m. sukūrė samurajaus Musaši Mijamoto vaidmenį režisieriaus Hirosi Inagaki „Samurajaus trilogijos“ filmuose. Vienas po kito sekė vaidmenys kino klasika tapusiuose Akiro Kurosavos filmuose: „Kraujo sostas“ (1957), „Paslėpta tvirtovė“ (1958), „Asmens sargybinis“ („Yojimbo“, 1961), „Raudonbarzdis“ (1965). Pastarasis filmas tapo paskutiniu Mifunės pasirodymu Kurosavos filmuose. Jo filmavimo metu aktorius turėjo auginti barzdą, kas nebeleido jam dalyvauti kituose filmavimuose ir jo paties įkurtą kino kompaniją „Mifune Production“ privedė prie bankroto. Akira Kurosava pripažino, kad jo filmai nebūtų tokie, kokie yra, be Mifunės.

1963 m. Mifunė debiutavo kaip režisierius filmu „500 000 atminimas“. 1971 m. Mifunė dalyvavo tarptautiniame kino projekte vesterne „Raudona saulė“ kartu su aktoriais Alain Delon, Charles Bronson, Ursula Andress. 1979 m. pasirodė Steven Spielberg režisuotame komedijiniame filme „1941“. 1981 m. Mifunė įsteigė savo vardo aktorių mokyklą. 1995 m. buvo apdovanotas už nuopelnus kinui Japonijos kino akademijos. Toširas Mifunė mirė 1997 m. gruodžio 24 d. Palaidotas Shunjuen kapinėse Kavasakyje, Kanagavoje.

Tarptautiniai apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai vaidmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Keletas garsiausių filmų, kuriuose Mifunė atliko pagrindinius ar vienus iš pagrindinių vaidmenų:

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]