Tekselis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Tekselio sala)
Tekselis
Texel
Tekselio vėliava Tekselio herbas
Laiko juosta: (UTC+1)
------ vasaros: (UTC+2)
Valstybė Nyderlandų vėliava Nyderlandai
Provincija Šiaurės Olandija
Oficialios kalbos olandų
Gyventojų (2007) 13 617
Plotas 463 km²
  - vandens % 65 %
Tankumas (2007) 29 žm./km²
Tinklalapis www.texel.nl

Tekselis (ol. Texel) – savivaldybė ir sala Šiaurės Olandijos provincijoje, Olandijoje. Ši sala yra didžiausia pagal plotą ir žmonių skaičių Vakarų Fryzų salyne Vatų jūroje bei vakariausia šio salyno sala.

Pavadinimas Texel yra fryziškas, bet dėl istorinių fonetinių pokyčių olandų kalboje, kur visus -x- garsus pakeitė -s- garsai, pavadinimas olandiškai dažnai tariamas Tessel.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Saloje yra septyni kaimai: De Koksdorpas, De Koogas, De Valis, Den Hoornas, Oosterendas ir Oudešildas; ir maži miesteliai: Bargenas, De Nesas, Dijkmanshuizenas, Dryhuizenas, Harkebuurtas ir kiti.

Salai priklauso negyvenama Noorderhaakso sekluma. Tekselio sala, kuri gavo miesto teises 1415 m., buva sukurta iš dviejų salų: dabartinės šiaurinės Tekselio dalies ir Eierlando šiaurės vakaruose. Septynioliktame amžiuje jas polderavo. Šiandien Tekselis yra didžiausia natūrali užtvara, skirianti Šiaurės ir Vatų jūras.

Tekselio kopų kraštovaizdis yra unikalus arealas laukiniams gyvūnams. Sala žinoma dėl savo faunos, ypač žiemą, kai plėšrieji paukščiai ir žąsys stato lizdus. Trečdalis Tekselio yra saugomi gamtos draustiniai.

Transportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žmonės saloje dažniausiai keliauja dviračiais, autobusais arba automobiliais. Tekselis turi tankų dviračių takų tinklą. Atvykti į salą galima keltu iš Den Helderio arba lėktuvu iš Tekselio tarptautinio oro uosto.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Anstyvųjų viduramžių laikais ir anksčiau Tekselis ir Vyringenas galėjo būti daug didesni ir susitikti vienas su kitu priešinguose Marsdypo krantuose.

Svarbiausi mūšiai, kuriuose dalyvavo Tekselis:

Tekselis gerai žinomas kariuomenės istorijoje, kaip vienintelė vieta, kur karinis jūrų laivynas buvo įveiktas raitosios kariuomenės. 1795 m. gruodį okupuojant Olandiją, Prancūzijos sausumos armija sužinojo, kad stiprus olandų karinis jūrų laivynas įšalo į ledą aplink Tekselio salą, taigi vadas Louis Joseph Lahure ir 128 vyrai nujojo ten ir pareikalavo pasiduoti. Ginklai nebuvo panaudoti.

Per Amerikos revoliuciją, Tekselis buvo naudojamas kaip prieglobsčio uostas laivui Bonhomme Richard.

1940 m. rugpjūčio 31-osios naktį šiaurės vakarų Tekselio jūros dalis tapo dviejų britų eskadrinių minininkų nuskendimo vieta.

Turizmas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Turizmas yra svarbi Tekselio ekonomikos dalis. Apie 70% salos veiklos yra susijusi su turizmu. Populiariausios laisvalaikio praleidimo formos yra važinėjimas dviračiais, vaikščiojimas, plaukiojimas ir jodinėjimas. Kadangi Tekselis yra Šiaurės Olandijoje, dauguma gyventojų gali kalbėti angliškai, tačiau didžioji dalis kelionių literatūros bei restoranų meniu parašyti tik olandiškai ir vokiškai.

Vietinė valdžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tekselio savivaldybės taryboje yra 15 vietų, kurios išdalintos atitinkamai (2010 balandis):

Klimatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

 Tekselio klimatas 
Mėnuo Sau Vas Kov Bal Geg Bir Lie Rgp Rgs Spa Lap Gru Metinis
Vid. aukščiausia °C 4 7 9 11 16 18 19 23 18 14 9 7 12,9
Vid. žemiausia °C 0 4 5 5 9 12 13 16 13 9 6 4 8
Krituliai mm 30 68 35 28 64 67 80 59 56 245 99 165 996
Duomenys: [1] 2011 01

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Orai Tekselyje“.