Tedis (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tedis

PavadinimasTed
Kilmės šalis JAV
RežisieriusSeth MacFarlane
Scenaristas (-ai)Seth MacFarlane
Alec Sulkin
Wellesley Wild
KompozitoriusWalter Murphy
VaidinaMark Wahlberg
Mila Kunis
Seth MacFarlane
Metai2012
Žanraskomedija
Trukmė106 min.
Kalbaanglų
Biudžetas50 mln. JAV dol.
IMDb įrašas

Tedis (angl. Ted) – JAV 2012 metais sukurta komedija, kurioje vaidina Markas Valbergas ir Mila Kunis. Filmą režisavo ir scenarijų parašė Setas Makfarleinas, išgarsėjęs animaciniais serialais „Amerikietiškas tėvelis“, „Šeimos bičas“ ir „Klyvlendo šou“.

Filmas uždirbo 547 milijonus dolerių ir tapo metų pelningiausiu R kategorijos filmu (skirtu asmenims iki 17 metų žiūrėti su tėvais), visų laikų pelningiausia R kategorijos komedija ir užėmė 12 vietą daugiausiai uždirbusių 2012 metų filmų sąraše [1][2][3].

Lietuvos kino teatruose filmas buvo priskirtas N – 18 kategorijai [4]. Juosta uždirbo 817 tūkst. litų [5].

Filmo daina „Everybody Needs a Best Friend“ buvo nominuota Oskarui.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Mark Wahlberg – Džonas Benetas
  • Mila Kunis – Lori Kolins
  • Seth MacFarlane – Tedis
  • Sam J. Jones – pats save (Flešas Gordonas)
  • Joel McHale – Reksas
  • Norah Jones – pati save
Neperskiriami bičiuliai: Tedis ir Džonas

Epizodinį vaidmenį filme sukūrė aktorius Ryan Reynolds, suvaidinęs gėjų, Džono bendradarbio draugą.

Norah Jones filme suvaidino save: dainininkę, kažkada turėjusią romaną su Tedžiu. Jos koncerto metu Džonas bando taikytis su Lori.

Sam J. Jones aštuntajame dešimtmetyje vaidino populiariame seriale „Flešas Gordonas“, kurį labai mėgsta Tedis ir Džonas. Šiame filme jis vaidina pats save.

Santrauka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Kalėdų rytą po eglute Džonas rado pliušinį meškiuką. Kadangi jis neturėjo draugų, sugalvojo norą, kad meškiukas atgytų ir taptų jo draugu visam gyvenimui. Naktį, krentant žavaigždei, stebuklas įvyko, ir Tedis tapo gyvas. Pradžioje tai sukėlė isteriją tėvams bei didelį aplinkinių bei televizijos susidomėjimą, tačiau populiarumas greitai baigėsi.

Praėjus 27 metams Džonas ir Tedis vis dar yra geriausi draugai, tačiau Tedis visai nepanašus į mielą meškiuką: jis keikiasi, rūko žolę, geria alų, susitikinėja su merginomis ir nuolat blevyzgoja. Džonui toks nerūpestingas gyvenimas irgi prie širdies, nes bičiulis visada pasiruošęs kartu pasilinksminti, o, esant pagirioms – net ir nuvežti į darbą.

Džonas dirba automobilių nuomos firmoje, nesirūpina ateitimi, nors jau 4 metai draugauja su žavinga mergina Lori, kurią vis labiau erzina draugo priklausomybė nuo pliušinio bičiulio. Negana to, Lori palankumo siekia ir jos viršininkas Reksas, negalintis suprasti, kodėl ši draugauja ne su juo, o su nesubrendėliu Džonu. Po judviejų pažinties metinių vakarienės, radusi namuose Tedį su keturiomis merginomis, Lori liepia Džonui pasirinkti: arba ji, arba Tedis. Nors Džonas ir buvo prisiekęs amžiną draugystę, pasirenka likti su Lori, o Tedžiui padeda išsikraustyti. Šis susiranda darbą prekybos centre, pradeda susitikinėti su pardavėja, tačiau laisvalaikį vis dar nori leisti su Džonu. Negana to, Tedį pradeda persekioti įkyrus gerbėjas Donis su savo sūnumi. Nepaisant to, Džono ir Lori santykiai nesitaiso, o Reksas rodo jai vis įkyresnį dėmesį.

Tedis linksminasi

Gelbėdamas situaciją, Džonas į Rekso namuose suruoštą priėmimą ateina kartu su Lori, tačiau netrukus jam paskambina Tedis, pranešdamas, kad jo namuose vyksta vakarėlis ir kad jame dalyvauja pats Semas Džounsas – aktorius, vaidinęs seriale „Flešas Gordonas“, kurį jie abu vaikystėje žiūrėdavo. Džonas dvejoja, tačiau po to paslapčia išsmunka iš Rekso namų, tikėdamasis tik pasisveikinti su Džounsu ir grįžti, kol Lori nepastebėjo. Tačiau vakarėlis pas Tedį užsitęsia, Džonas užsimiršta ir Lori, atvykusi jo ieškoti, pasako, kad viskas baigta.

Džonas negali su tuo susitaikyti. Tedžio padedamas, jis patenka į Norah Jones koncertą, į kurį Lori atėjo su Reksu, ir gauna galimybę ant scenos sudainuoti dainą. Pasirodymas baigiasi muštynėmis, bet Lori susižavi jo pastangomis keistis, nors, atstūmusi Reksą, dar neketina atleisti Džonui.

Tarpininko vaidmens imasi Tedis, pažadantis Lori pranykti iš jų abiejų gyvenimo, jei tik ši sutiks pasikalbėti su Džonu. Jiedu susitinka kavinėje, o tuo metu Tedį pagrobia ir įkalina savo namuose Donis su sūnumi. Išgirdę Tedžio pagalbos šauksmą, Džonas su Lori skuba jį gelbėti.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apdovanojimas Kategorija Asmuo Rezultatas
Teen Choice Awards Vasaros filmas „Tedis“ nominacija
Choice Movie Voice Seth MacFarlane nominacija
Choice Movie Chemistry Seth MacFarlane ir Mark Wahlberg nominacija
Oskaras Geriausia daina Seth MacFarlane ir Walter Murphy nominacija
People’s Choice Awards Geriausia komedija „Tedis“ laimėjo
MTV filmų apdovanojimai Metų filmas „Tedis“ bus paskelbta
Geriausia aktorė Mila Kunis bus paskelbta
Geriausias bučinys Mila Kunis ir Mark Wahlberg bus paskelbta
Geriausia kova Seth MacFarlane ir Mark Wahlberg bus paskelbta
Geriausias duetas Seth MacFarlane ir Mark Wahlberg bus paskelbta
Geriausias WTF epizodas Seth MacFarlane bus paskelbta
Saturno apdovanojimas Geriausias filmas „Tedis“ bus paskelbta
Fynikso filmų kritikų asociacija Geriausias darbas už kadro Seth MacFarlane nominacija
Golden Trailer apdovanojimas Geriausia komedija „Tedis“ nominacija
Empire apdovanojimai Geriausia komedija „Tedis“ nominacija

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 'Ted' passes 'The Hangover' as the highest grossing original R-rated comedy of all time Archyvuota kopija 2013-04-17 iš Wayback Machine projekto. Entertainment Weekly
  2. Movies. „'Ted' Talks Way to Box-Office Record for Original R-Rated Comedy“. Thewrap.com. Suarchyvuotas originalas 2019-05-12. Nuoroda tikrinta 2013-02-26.
  3. „Around-the-World Roundup: 'Taken 2' Crushes Predecessor, 'Ted' Sets New Record“. Boxofficemojo.com. 2012-10-16. Nuoroda tikrinta 2013-02-26.
  4. www.kinonaujienos.lt [1]
  5. www.kinasinfo.lt [2][neveikianti nuoroda]