Antanas Strazdas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Strazdelis)
Antanas Strazdas
Poetas Antanas Strazdas, Edvardas Matas Römeris, 1877
Gimė 1760 m. kovo 9 d.
Astravas, LDK
Mirė 1833 m. balandžio 23 d. (73 metai)
Kamajai, Rusijos imperija
Veikla dvasininkas, poetas

Antanas Strazdas (Strazdelis, 1760 m. kovo 9 d. Astrave, dab. Margėnai, Rokiškio rajonas – 1833 m. balandžio 23 d. Kamajuose) – lietuvių dvasininkas ir poetas.[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tikrų faktų apie Strazdo biografiją yra labai mažai, todėl jis lietuvių literatūros istorijoje tapo pusiau legendiniu asmeniu. Žinoma, kad gimė baudžiauninko šeimoje, Astrave (Margėnuose), arba Kriugiškyje. Buvo pakrikštytas Kriaunų bažnyčioje.[2][3] Vaikystėje ganė gyvulius, paaugęs padėjo tėvams. Mokėsi Kurše, paskui Krėslavos kunigų seminarijoje, iš ten persikėlė į Varnius, kur po 9 mėnesių įšventintas į kunigus.

Kunigavo Kupiškyje (nuo 1800 m. sausio mėn. iki 1801 m. sausio mėn.), Subačiuje, Karsakiškyje, Jurgiškyje, Šimonyse, Uoginiuose, Kupreliškyje, Diliuose, Pandėlyje, Pelyšose, Papiliuose.

1820 m. persikėlė į Kamajus. Nuolatinių pareigų neturėjo, gyveno iš atsitiktinių dvasininko patarnavimų ir išsinuomotos žemės. Už „elgesį ne pagal luomo pašaukimą“ (augino sūnų) 1828 m. liepos 10 d. suspenduotas ir uždarytas į Pažaislio vienuolyną. Iš jo savavališkai pasitraukęs 1829 m., grįžo į Kamajus, apie 1832 m. ne visus metus gyveno Skapiškyje. 1833 m. mirė po ilgos ligos, palaidotas Kamajų kapinėse, kur pastatytas antkapinis paminklas.[4] Kamajų koplyčioje įrengtas A. Strazdo muziejus.

Gyvam esant išleistas tik vienas poezijos rinkinėlis „Giesmės svietiškos ir šventos“ (1814 m.), kurį sudaro 9 eilėraščiai ir 2 religinės giesmės. Daug neišleistų eilėraščių plačiai paplito liaudyje, virto liaudies dainomis. Viena iš A. Strazdo giesmių – „Pulkim ant kelių“, prieš mišias Lietuvos bažnyčiose tebegiedama ir šiandien.

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Pasaulinės ir dvasinės giesmės. – Kaunas: Spaudos fondas, 1938 m. – 247 p.
  • Parinktieji raštai mokyklai. – Kaunas: Spaudos fondas, 1938 m. – 192 p.
  • Raštai. – Vilnius: Valstybinė grožinės literatūros leidykla, 1952. – 175 p.
  • Giesmė apie siratas: poezija ir archyviniai raštai. Parengė Vytautas Vanagas. – Vilnius: Vaga, 1974. – 101 p.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Antanas Strazdas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XXII (Sko–Šala). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2012. 585-586 psl.
  2. Antanas Strazdas anykstenai.lt
  3. Rokiškio eiliuotojus įkvepia legendinio dvasininko Antano Strazdo gyvenimas ir kūryba grokiskis.lt
  4. „Kapas“. Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registras.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grožinė literatūra

  • Kazys Plačenis. Pulkim ant kelių: romanas iš kunigo Stazdo gyvenimo (4 leidimai, 1978 m. pavadinimu Pavasario pranašas)
  • Juozas Glinskis. Grasos namai (pjesė).
  • Juozas Petrulis. Prieš srovę (pjesė).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]