Vikipedija:Bendrasis straipsnio planas

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Čia pateiktas pasiūlymas oficialioms Vikipedijos taisyklėms ar tvarkai, kuris buvo grąžintas patobulinti.
Prašome pasisakyti aptarimo puslapyje.

Bendrasis straipsnio planas nustato kokiu eiliškumu ir tvarka išdėstomas Vikipedijos straipsnių tekstas ir kiti puslapio elementai (šablonai, kategorijos ir kt.).

Įvairių rūšių straipsniams gali būti keliami papildomi privalomi ar neprivalomi reikalavimai. Pavyzdžiui, gali būti verta pasinaudoti geresnių jau esamų straipsnių planu.

Straipsnio dalys

Straipsnyje gali būti šios dalys:

  1. Dėstymas
  2. Šaltiniai
  3. Taip pat skaityti
  4. Papildomam skaitymui
  5. Išorinės nuorodos
  6. Kategorijos
  7. Tarpkalbinės nuorodos

Dėstymas

Dėstymo dalyje pateikiama visa straipsnio medžiaga. Dėstymo dalis prasideda įžanga, kurioje pateikiama informacija, leidžianti nustatyti apie ką yra straipsnis. Daugeliu atveju užtenka vieno sakinio su straipsnio objekto apibrėžimu. Detaliau šie reikalavimai aptariami Vikipedija:Minimalūs reikalavimai straipsniui.

Jei dėstymo dalis yra ilga, įžangoje gali būti pateikta trumpa jo santrauka. Tokiu atveju įžangoje neturėtų būti jokio lygio antraščių.

Jei dėstymo dalis yra bent kiek ilgesnė, rekomenduojama ją struktūrizuoti. Dėstymo dalies skyriams naudojamos antrojo lygio antraštės, jų poskyriams – žemesnio (trečio, ketvirto ir t.t) lygių antraštės. Priešingu atveju ji neatskiriama nuo įžangos dalies.

Prieš straipsnio dėstymo dalį gali būti pateikiami straipsnio trūkumus nurodantys skydeliai, jei jie galioja visam straipsniui. Jei yra nustatytų straipsnio trūkumų, galiojančių tik atskiram skyriui, juos nurodantys skydeliai dedami po to skyriaus antrašte. Išimtis yra nebaigtumo skydeliai, kurie dedami puslapio pabaigoje.

Šaltiniai

Po straipsnio teksto nurodomi jo šaltiniai. Šaltiniai gali būti nurodomi tiek per išnašas iš teksto, tiek kaip naudotos literatūros (ar kitų šaltinių) sąrašas. Priklausomai nuo šaltinių kiekio ir straipsnio apimties išnašos ir literatūros sąrašas gali būti po viena antrojo lygio antrašte, arba turėti atskiras antrojo lygio antraštes, arba išdėstomos dar kitu būdu. Reikėtų atsižvelgti į tai, kad jei straipsnio tekstas nedidelis ir šaltinių mažai tai reikėtų vengti daugybės antrojo lygio antraščių kūrimo.

Jei dalis išnašų naudojama šaltiniams, o kita dalis – pastaboms nurodyti, jas reikia išskirti į skirtingus skyrius.

Taip pat skaityti

Daugiau informacijos galite rasti straipsnyje Vikipedija:Taip pat skaityti.

„Taip pat skaityti“ dalyje pateikiamos vidinės nuorodos į kitus susijusius straipsnius, jei atitinkamų nuorodų nebuvo pačiame straipsnyje. Ši dalis žymima antrojo lygio antrašte „Taip pat skaityti“.

Papildomam skaitymui

Daugiau informacijos galite rasti straipsnyje Vikipedija:Papildomam skaitymui.

„Papildomam skaitymui“ dalyje pateikiami šaltiniai papildomam skaitymui. Ši dalis žymima antrojo lygio antrašte „Papildomam skaitymui“.

Išorinės nuorodos

Daugiau informacijos galite rasti straipsnyje Vikipedija:Išorinės nuorodos.

Išorinių nuorodų dalyje pateikiamos išorinės nuorodos. Ši dalis žymima antrojo lygio antrašte „Išorinės nuorodos“.

Kategorijos

Daugiau informacijos galite rasti straipsnyje Vikipedija:Straipsnių kategorizavimo taisyklės.

Kategorijų dalyje išvardijamos kategorijos, kurioms priskiriamas straipsnis.

Tarpkalbinės nuorodos

Daugiau informacijos galite rasti straipsnyje Vikipedija:Tarpkalbinių nuorodų taisyklės.

Tarpkalbinių nuorodų dalyje gali būti pateiktos tarpkalbinės nuorodos (jei jų reikia).