Diurando linija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
SQORP (aptarimas | indėlis)
Eilutė 14: Eilutė 14:
[[Kategorija:Afganistano istorija]]
[[Kategorija:Afganistano istorija]]
[[Kategorija:Pakistano istorija]]
[[Kategorija:Pakistano istorija]]
[[Kategorija:Valstybinės sienos]]

19:11, 14 rugpjūčio 2019 versija

Diurando linija (raudonai), pažymėta šiame žemėlapyje

Diurando linija – 2640 km ilgio faktinė tarpvalstybinė siena tarp Afganistano ir Pakistano.

Istorija

Diurando linija buvo nustatyta derybomis tarp Afganistano emyro Abdur Rahmano ir Britų Indijos vyriausybės sekretorio Henrio Mortimero Diurando. Susitarimas pasirašytas 1893 m. lapkričio 12 d. Kabule.

1849 m. britai nukariavo Pandžabą. Tarp neaiškių Pandžabo vakarinių sienų ir Afganistano gyveno puštūnų gentys, tad tapo neaiškus jų administravimo ir gynybiniai klausimai šioje teritorijoje. Tarp britų buvo dviejų politikos krypčių šalininkai: vieni siūlė laikytis Indo slėnio ribų, kiti siūlė sieną nustatyti toliau į vakarus, KabulasKandaharas linijoje. Laimėjus antrosios pozicijos šalininkams prasidėjo Antrasis anglų-afganų karas, vykęs 1878–80 m., kurio britai nelaimėjo ir įtaka puštūnų teritorijoje buvo paskirstyta apylygiai tarp Afganistano ir Britų Indijos. Ilgainiui britai per genčių karus įtvirtino įtaką savo teritorijose, Afganistano įtakos pusėje padėtis nepakito.

1947 m. Pakistanas tapo nepriklausoma valstybe ir Diurando linija tapo nepažymėta siena tarp Pakistano ir Afganistano. 85 % sienos eina upėmis ir kitais fizinio reljefo žymenimis ir neseka etninėmis ribomis. Tokiu būdu puštūnų gentys tapo atskirtos Pakistano-Afganistano sienos. Religiškai pandžabai ir puštūnai yra sunitai, tačiau tarp jų vyksta konfliktai. Puštūnai turi įtaką Afganistane, o Pakistane dominuoja pandžabai. Nei Afganistanas, nei Pakistanas nepripažino Diurando linijos valstybine siena. Nors Afganistano emyrai yra patvirtinę ją siena su Britų Indija, tačiau argumentuojama, kad šis susitarimas buvo su britais, ne su Indija ar Pakistanu. Tarp puštūnų yra pasisakančių už atskiros jų valstybės, Puštūnistano sukūrimą.

Šaltiniai