Patriarchas Kirilas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Eilutė 11: Eilutė 11:
== Požiūris į ekumenizmą ==
== Požiūris į ekumenizmą ==


Metropolitas Kirilas (maldų už krikščionių vienybę savaitės kontekste) apie Rusijos stačiatikių Bažnyčios ekumeninius santykius su kitomis Bažnyčiomis, bendruomenėmis, teigė, jog artimiausi ryšiai stačiatikius sieja su Romos katalikais, su kuriais tikėjimo mokymo klausimais požiūriai beveik sutampa, ir dėl to Rusijos Bažnyčia yra pasiryžusi palaikyti glaudų teologinį dialogą su Romos Bažnyčia. Be to, su katalikais – labiau negu su protestantiškomis bendruomenėmis – taip pat sieja ir kiti panašumai<ref>[http://www.radiovaticana.org/lt/Articolo.asp?c=260635 „Metropolitas Kirilas palankiai vertina stačiatikių ir katalikų santykius“, „Vatikano radijas“, 22/01/2009 18.10.33]</ref>.
Metropolitas Kirilas (maldų už krikščionių vienybę savaitės kontekste) apie Rusijos Ortodoksų Bažnyčios ekumeninius santykius su kitomis Bažnyčiomis, bendruomenėmis, teigė, jog artimiausi ryšiai stačiatikius sieja su Romos katalikais, su kuriais tikėjimo mokymo klausimais požiūriai beveik sutampa, ir dėl to Rusijos Bažnyčia yra pasiryžusi palaikyti glaudų teologinį dialogą su Romos Bažnyčia. Be to, su katalikais – labiau negu su protestantiškomis bendruomenėmis – taip pat sieja ir kiti panašumai<ref>[http://www.radiovaticana.org/lt/Articolo.asp?c=260635 „Metropolitas Kirilas palankiai vertina stačiatikių ir katalikų santykius“, „Vatikano radijas“, 22/01/2009 18.10.33]</ref>.


== Asmeninis gyvenimas ==
== Asmeninis gyvenimas ==

02:00, 16 kovo 2012 versija

Patriarchas Kirilas

Patriarchas Kirilas (Vladimiras Michailovičius Gundiajevas, rus. Владимир Михайлович Гундяев g. 1946 m. lapkričio 20 d., Leningrade, Rusija) – Rusijos pravoslavų bažnyčios vyskupas, Maskvos ir visos Rusijos patriarchas.

Mirus Aleksejui II, buvo laikinasis Rusijos Bažnyčios vadovas ir patriarcho sosto „sergėtojas“.

Nuo 1989 m. Kirilas vadovavo Bažnyčios Išorinių ryšių skyriui. Keliaudavo po pasaulį, megzdamas ryšius su kitomis Bažnyčiomis, religinėmis bendruomenėmis. Dėl to kritikuotas dėl pernelyg glaudžių ryšių su katalikais. Šeštadienio rytais Kirilas apie 10 metų vedė Rusijos valstybinės televizijos laidą „Ganytojo žodis“, kurioje kalbėavo apie Bažnyčios reikalus ir atsakydavo į žiūrovų klausimus apie dvasinį gyvenimą. Viešajame gyvenime rodydavosi su Rusijos politiniais lyderiais kaip Vladimiras Putinas, pasisakydavo už svarbų Bažnyčios vaidmenį valstybės gyvenime[1].

Rinkimai

Rinkimai vyko 2008 m. nuo sausio 27 d. iki sausio 29 d. Bažnyčios Sinode dalyvavo bei patriarchą rinko aukščiausi hierarchai, pasauliečių, parapijų ir vienuolynų dvasininkijos atstovai[2]. Metropolitas Kirilas gavo 508 balsus, Kalugos ir Borovsko metropolitas Klimentas – 169 balsus. Trečiasis kandidatas – Minsko ir Slucko metropolitas Filaretas savo kandidatūrą Rusijos stačiatikių bažnyčios patriarcho rinkimuose atsiėmė sausio 27 d., paragindamas balsuoti už Metropolitą Kirilą.

Požiūris į ekumenizmą

Metropolitas Kirilas (maldų už krikščionių vienybę savaitės kontekste) apie Rusijos Ortodoksų Bažnyčios ekumeninius santykius su kitomis Bažnyčiomis, bendruomenėmis, teigė, jog artimiausi ryšiai stačiatikius sieja su Romos katalikais, su kuriais tikėjimo mokymo klausimais požiūriai beveik sutampa, ir dėl to Rusijos Bažnyčia yra pasiryžusi palaikyti glaudų teologinį dialogą su Romos Bažnyčia. Be to, su katalikais – labiau negu su protestantiškomis bendruomenėmis – taip pat sieja ir kiti panašumai[3].

Asmeninis gyvenimas

2004 m. Rusijos valstybinio humanitarinio universiteto Šešėlinės ekonomikos tyrimų centro mokslo darbuotojo Nikolajaus Mitrochino vertinimais (monografijoje apie šešėlinę Rusijos Ortodoksų Bažnyčios ekonominę veiklą) metropolito Kirilo asmeninis turtas vertintinas 1,5 mlrd. JAV dolerių (apie 3,2 milijardo litų). 2008 m. Metropolitas Kirilas pateko į 87 Rusijos milijardierių sąrašą. Savaitraščio „The New Times“ duomenimis, metropolito Kirilo asmeninis turtas vertinamas 4 milijardais JAV dolerių (apie 9,5 milijardo litų), apie 900 mln. JAV dolerių (2,1 milijardo litų) – 2002 m. įsigyti 6 kambarių apartamentai prie Maskvos upės[4].

Šaltiniai

Šablonas:Link GA