Petražolė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Sėjamoji petražolė)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Petroselinum
Sėjamoji petražolė (Petroselinum crispum)
Sėjamoji petražolė
(Petroselinum crispum)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Poklasis: Erškėčiažiedžiai
( Rosidae)
Šeima: Salieriniai
( Apiaceae)
Gentis: Petražolė
( Petroselinum)

Petražolė (Petroselinum) – salierinių (Apiaceae) šeimos augalų gentis. Graikiškai petros – akmuo, ir selinom – vainikas; iš šių augalų buvo pinami vainikai. Gentyje yra 2 rūšys.

Lietuvoje auginama sėjamoji petražolė (Petroselinum crispum). Augalas 30-100 cm aukščio, dvimetis, kvapnus. Stiebas nuo vidurio su šakom, kurios yra ilgesnės už patį žiedyną. Lapai 2 ar 3 kartus plunksniškai suskaldyti. Žiedynas – skėtis; kiekvienas skėtis sudarytas iš 10-20 vienodo ilgio stipinų. Žydi birželioliepos mėn.

Augalas turi malonų kvapą ir aštrų skonį, todėl vartojamas kaip prieskoninė daržovė. Turi vitamino C ir kai kurių gydomųjų medžiagų (pvz., flavonoidų reikalingų vitamino P sintetinimui). Petražolėje itin gausu apigenino, kuris laikomas vertingu priešvėžiniu junginiu daugeliu susirgimų atvejų, taip pat vartotinas saikingai profilaktiškai. Genisteinas yra laikomas pačiu aktyviausiu fitoestrogenu ir žinota, kad džiovintose sojose jo yra apie 50 mg/100 g. Genisteino petražolėse nustatyta net 1539.70 mg/100 g, kai sago kruopose tik 433.47 mg/100 g.