Reiki

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Reiki (jap. 臼井靈氣療法 – dvasinės gyvybės jėga) – vienas iš alternatyviosios medicinos gydymo būdų, skirtas dvasiniam, fiziniam tobulėjimui bei psichinei, emocinei ir fizinei žmogaus sveikatai atstatyti.

Mikao Usui pradėjo vystyti reiki XIX amžiaus pradžioje Japonijoje. Jis tvirtino gavęs galimybę gydyti žmones be energijos išsekimo, kurią įgijo po 3 savaičių badavimo ir meditacijų ant Kuramos kalno. Nuo tada, kaip teigiama, Reiki galia kitiems žmonėms perduodama iniciacijų metu, kai reiki meistras mokytojas suaktyvina mokinio energetinius taškus, kad per jo energetinę sistemą pratekėtų daugiau Reiki energijos. Pastaruoju metu populiarėja netradicinės iniciacijos per atstumą (angl. distance attunements). Mikao Usui teigė pirmąsias žinias apie Reiki gavęs perskaitęs senuosius tibetiečių raštus, kildinamus prieš 2500 metų.

Reiki praktikantai seanso metu daro į paprastus rankų uždėjimus panašius veiksmus, kurių metu jie teigia tampantys gydančios energijos Reiki laidininkais. Šią energiją jie gauna iš Visatos. Ši energija dar vadinama Visatos gyvybine energija. Ši energija harmonizuojanti ir sustiprinanti vidaus organų funkcijas, šalinanti iš organizmo šlakus ir toksinus, sugrąžinanti dvasinę pusiausvyrą, subalansuojanti energetiką, valanti kūną ir sąmonę.

Mikao Usui remdamasis Meidži imperatoriaus poezija suformulavo penkis dvasinius reiki principus, kurie yra reiki praktikos pagrindas:

  • Aš esu be pykčio.
  • Aš esu ramus.
  • Aš esu dėkingas.
  • Aš esu sąžiningas.
  • Aš myliu visus aplinkinius.

2002 m. JAV mokslininkai ištyrė reiki poveikį įvairaus amžiaus grupių abiejų lyčių pacientams, sveikstantiems po infarkto. Pacientus atsitiktinai suskirsčius į keturias grupes, trys iš jų buvo gydomos įvairaus lygio reiki meistrų dvi su puse savaitės, o ketvirtoji grupė buvo kontrolinė. Reiki gydymas neturėjo jokio teigiamo poveikio palyginus su kontroline grupe. Taip pat pažymėtina, jog reiki meistrai užrištomis akimis negalėjo nustatyti kokios amžiaus grupės ar lyties pacientus jie gydo[1].

2008 m. anglų mokslininkai išanalizavę 205 įvairiomis kalbomis publikuotus su reiki susijusius klinikinius tyrimus priėjo prie išvados, jog nėra įrodymų, kad reiki būtų veiksmingas gydant bet kokį susirgimą[2].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]