Pereiti prie turinio

Receptorius (molekulė)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Branduolio receptoriaus veikimo schema (angliškai)
Branduolio receptorių ligandai (angliškai)

Receptorius (lot. receptio 'priėmimas') – ląstelėje esantis baltymas, atsakingas už signalų iš aplinkos priėmimą ir ląstelių tarpusavio atpažinimą.

Visų receptorių pagrindinė funkcija – priimti signalą iš aplinkos ir jį perduoti toliau į ląstelę. Taip reguliuojami ląstelės vidiniai procesai, palaikomas darnus organizmo veikimas. Gavus signalą ląstelių viduje gali būti pradėta katalizuoti ar sustabdyta tam tikra reakcija, pradedamas transkribuoti tam tikras baltymas ar panašiai.

Signalas paprastai yra tam tikra molekulė, vadinama receptoriaus ligandu. Tačiau ne visi ligandai perduoda signalus. Ligandai yra kelių rūšių:

  • Visiški agonistai (angl. full agonists) – aktyvina receptorių ir sukelia maksimalią reakciją. Natūralūs organizme gaminami ligandai paprastai ir būna tokie agonistai.
  • Daliniai agonistai (angl. partial agonists) – receptorių aktyvina, bet ne maksimaliai, todėl ir sukelia ne maksimalią, o tik dalinę reakciją.
  • Antagonistai (angl. antagonists) – jungiasi su receptoriumi, bet jo neaktyvina. Prisijungusi antagonisto molekulė neleidžia su receptoriumi susijungti agonisto molekulėms.

Agonisto molekulę prisijungęs receptorius keičia erdvinę sąrangą ir yra suaktyvinamas.

Receptorių rūšys

[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Receptorių ląstelėje yra įvairių rūšių ir skirtingų specializacijų.

Branduolio receptoriai

[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Branduolio receptoriai – viduląsteliniai baltymai, kurie jungiasi su lipofilinėmis signalinėmis molekulėmis (steroidiniais hormonais, retinoidais, vitaminu D), kurios pro plazmalemą prasiskverbia į citozolį. Branduolio receptoriai (pvz., gliukortikoidų) būna citozolyje arba branduolyje (tiroidinių hormonų). Citozoliniai receptoriai, prisijungę agonisto molekules, dimerizuojasi, pro branduolio poras patenka branduolio vidų ir keičia genų raišką.

Membranos receptoriai

[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Membranos receptoriai – transmembraniniai (integraliniai) baltymai (nuo vieno iki kelių kartų perveriantys membraną), turintys išorėje receptorinį domeną, kuriuo reaguoja su agonistu. Jie taip pat turi ir kitą domeną, kuris perduoda signalą į citozolio pusę.

Receptorių svarba

[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Receptorių pagalba ląstelės atpažįsta viena kitas, tvarkingai buriasi į audinius. Tai ypač svarbu embrioninio vystymosi metu.