Rankinis stūmoklinis vandens siurblys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
1 - stūmoklis, 2 - įtekėjimo anga, 3 - B vožtuvas, 4 - A vožtuvas, 5 - ištekėjimo anga

Rankinis stūmoklinis vandens siurblys – rankinis siurblys, kurio veikimas remiasi skysčių mechanikos dėsniais. Vandeniui pakelti iš gelmių į žemės paviršių yra naudojama mechaninė energija, o vandens judėjimą lemia slėgių skirtumas. Vandeniui pakelti reikalingas energijos kiekis priklauso nuo to, kokiame gylyje yra statinis vandens lygis (SVL) bei į kokį aukštį reikia pakelti siurbiamą skystį.

Veikimo principas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai siurblio rankena yra judinama aukštyn ir žemyn, skystis juda iš didesnio slėgio į mažesnį. Kai stūmoklis yra pakeliamas į viršų, siurblio viduje sumažėja slėgis, vanduo ima tekėti pro siurblio apačioje esantį atbulinį vožtuvą (vožtuvas B) į siurblio vidų. Kai stūmoklis leidžiasi žemyn, vanduo yra slegiamas, didėja slėgis. Atbulinis vožtuvas esantis siurblio apačioje užsidaro, o atbulinis vožtuvas esantis ant ištekėjimo angos (vožtuvas A) atsidaro ir vanduo veikiamas slėgio išsilieja pro atsivėrusią angą į lataką.[1]

Panaudojimo sritis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rankinis stūmoklinis vandens siurblys (Anglija)

Šio tipo rankiniai vandens siurbliai plačiausiai naudojami sodininkystėje,[2], geriamo vandens tiekimui besivystančiose šalyse[3] bei gyvenvietėse, kurios neturi prieigos prie elektros energijos išteklių. Siurblių pasirinkimą dažnai lemia itin ilgas gyvavimo ciklas ir maža kaina. Šio tipo siurbliai yra pritaikyti siurbti ir alyvą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Handpumps for Rural Water Supply, Jenna Martin, USF Civil & Environmental Engineering
  2. Garden Pumps and Hand Pumps, Nira [1]
  3. „Handpumps“, WaterAid [2]