Pereiti prie turinio

Rankinis stūmoklinis vandens siurblys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
1 - stūmoklis, 2 - įtekėjimo anga, 3 - B vožtuvas, 4 - A vožtuvas, 5 - ištekėjimo anga

Rankinis stūmoklinis vandens siurblys – rankinis siurblys, kurio veikimas remiasi skysčių mechanikos dėsniais. Vandeniui pakelti iš gelmių į žemės paviršių yra naudojama mechaninė energija, o vandens judėjimą lemia slėgių skirtumas. Vandeniui pakelti reikalingas energijos kiekis priklauso nuo to, kokiame gylyje yra statinis vandens lygis (SVL) bei į kokį aukštį reikia pakelti siurbiamą skystį.

Veikimo principas

[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai siurblio rankena yra judinama aukštyn ir žemyn, skystis juda iš didesnio slėgio į mažesnį. Kai stūmoklis yra pakeliamas į viršų, siurblio viduje sumažėja slėgis, vanduo ima tekėti pro siurblio apačioje esantį atbulinį vožtuvą (vožtuvas B) į siurblio vidų. Kai stūmoklis leidžiasi žemyn, vanduo yra slegiamas, didėja slėgis. Atbulinis vožtuvas esantis siurblio apačioje užsidaro, o atbulinis vožtuvas esantis ant ištekėjimo angos (vožtuvas A) atsidaro ir vanduo veikiamas slėgio išsilieja pro atsivėrusią angą į lataką.[1]

Panaudojimo sritis

[redaguoti | redaguoti vikitekstą]
Rankinis stūmoklinis vandens siurblys (Anglija)

Šio tipo rankiniai vandens siurbliai plačiausiai naudojami sodininkystėje,[2], geriamo vandens tiekimui besivystančiose šalyse[3] bei gyvenvietėse, kurios neturi prieigos prie elektros energijos išteklių. Siurblių pasirinkimą dažnai lemia itin ilgas gyvavimo ciklas ir maža kaina. Šio tipo siurbliai yra pritaikyti siurbti ir alyvą.

  1. Handpumps for Rural Water Supply, Jenna Martin, USF Civil & Environmental Engineering
  2. Garden Pumps and Hand Pumps, Nira [1]
  3. „Handpumps“, WaterAid [2]