RTFSR nusipelnęs artistas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

RTFSR nusipelnęs artistas (rus. заслуженный артист РСФСР) – garbės vardas, suteikinėtas už nuopelnus įvairiose meno srityse, RTFSR valstybinis apdovanojimas. Vardą suteikdavo RTFSR Aukščiausiosios Tarybos prezidiumas. Apdovanojimas įkurtas 1931 m. rugpjūčio 10 d.

RTFSR nusipelniusio artisto vardu būdavo apdovanojami plačiai Tarybų Sąjungoje žinomi artistai, kompozitoriai, muzikantai, cirko artistai ir humoristai, režisieriai ir kiti kino veikėjai, žinomi klasikinės ir estradinės muzikos atlikėjai iš RTFSR ir sąjunginių respublikų.

Apdovanojant šiuo vardu įteikiamas RTFSR Aukščiausiosios Tarybos prezidiumo garbės raštas ir įteikiamas ženklas.

Garbės vardas RTFSR nusipelnęs artistas buvo žemiausias tokio tipo apdovanojimas. Aukštesnis laipsnis buvo RTFSR liaudies artistas (rus. Народный артист РСФСР), o aukščiausias – TSRS liaudies artistas (rus. Народный артист СССР).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 1919 m. iki 1931 m. buvo suteikiamas garbės vardas Nusipelnęs respublikos artistas (rus. Заслуженный артист Республики). Šį vardą suteikdavo respublikos Švietimo liaudies komisariato kolegija arba švietimo liaudies komisaras, taip pat sričių vykdomieji komitetai ar kraštų tarybos.

Nuo 1992 m. vasario mėnesio šis garbės vardas pervadintas į Rusijos Federacijos nusipelnęs artistas. Taip jis vadinamas visuose dokumentuose. Buvo pakeistas ant krūtinės nešiojamas ženklas – pašalintos raidės РСФСР ir pakeista muaro juostelė – vietoj 1954 m. RTFSR vėliavos spalvų naudojamos Rusijos trispalvės spalvos.
1996 m. RF prezidento įsaku Nr. 1341 buvo sukurtas naujas RF nusipelniusio artisto ženklas.

Ženklo aprašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

RTFSR nusipelniusio artisto krūtinės ženklas buvo gaminamas iš auksuoto tompako, buvo ovalo formos (matmenys 28,7 ir 33 mm), su kilpele. Centrinėje ženklo dalyje pavaizduota lyra, po juo – užrašas Заслуженный артист РСФСР ('RTFSR nusipelnęs artistas'). Lyros apatinė dalis ir užrašas apsupti vainiku, dešinėje pusėje – lauro šakelė, kairėje – ąžuolo. Visi atvaizdai ir užrašai iškilūs, užlieti bespalviu skaidriu emaliu.

Ženklas kilpele ir grandele tvirtinamas prie auksuotos stačiakampės plokštelės, kurios matmenys 15×25 mm. Plokštelė aptraukta muaro juostele, kurios spalvos atitinka RTFSR vėliavos spalvas (raudona su žydru kraštu). Plokštelės vidinėje pusėje yra segtukas, kuriuo ženklas prisegamas prie drabužio.