Prekybinis kelias

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Prekybos kelias)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Didysis Lietuvos kelias – vienas iš senovės Lietuvos prekybinių kelių.

Prekybinis kelias – logistinių išteklių visuma, kuri jungia įvairius transportui skirtus kelius prekėms pergabenti. Tradiciškai buvo skirstomi į dvi grupes: žemyninius ir vandens kelius, nors pagal platesnę sąvokos prasmę prekybiniai keliai gali būti skirstomi ir pagal šiuolaikinę prekių gabenimo metodiką (geležinkeliais, dujotiekiais, oro prekybiniais keliais ir t. t.). Gali būti naudojamas multimodalinis pervežimas, kai to paties reiso metu krovinys gabenamas keliais skirtingais metodais.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įvairūs prekybiniai keliai pradėjo kurtis 2000 m. pr. m. e. Pirmieji regionai įtvirtinę prekybinių kelių struktūrą – Vakarų Azija, Viduržemio jūros regionas, Kinija, Indija. Dažniausiai prekės buvo pergabenamos organizuotais didelio masto karavanais. Dažniausiai gabentos tik vertingos prabangos prekės, kadangi tik jos galėdavo atsipirkti ilgose karavanų kelionėse. Ilgainiui įsitvirtino ilgo nuotolio prekybiniai keliai, kurie jungė skirtingas civilizacijas ir kultūras, pavyzdžiui Smilkalų kelias ar Šilko kelias.

Apie 1860 m. pradėjo vystytis laisvoji prekyba, kuri paskatino platesnį prekių judėjimą tarp skirtingų šalių.

Šiuolaikiniai prekybiniai keliai pradėjo kurtis kartu su pramonės perversmu. Pradėti tiesti modernūs keliai, kuriais galima judėti greičiau. Šiais laikais prekybinius arklius ar kupranugarius pakeitė prekybiniai sunkvežimiai. Prekės taip pat gabenamos prekybiniais laivais, lėktuvais, geležinkeliais, vamzdynais.

Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]