Poniova

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
XX a. pr. poniova (Belgorodo sritis)
Liaudies ansamblio narės, seginčios poniovas

Poniova (rus. понёва, панёва, понява, поня, понька) – rusų moteriško tautinio rūbo dalis, vilnonis ištekėjusių moterų sijonas, sudarytas iš kelių medžiagos gabalų ir gausiai išpuoštas.

Poniova buvo dėvima ne tik namuose, bet ir gatvėje. Ji sudaryta iš kelių susiūtų arba tik iš dalies susiūtų medžiagos gabalų, sunertų ties juosmeniu ant juostelės. Ponevos siūtos iš naminio audimo (vėliau – languoto) vilnonio audinio juodos, tamsiai mėlynos, rečiau – raudonos spalvos. Ankstyviausios ponevos buvo nesusiūtos, o sudarytos iš 3 audeklo gabalų – 1 priekyje ir 2 nugaroje, kurios buvo suveriamos ant juostelės ir dailiai suklostuojamos. Prie nesusiūtos poniovos apačios buvo prisiuvama žvaigždžių raštais išausta ar išsiuvinėta medžiaginė juosta, puošta karoliukais, blizgučiais, auksine juostele, spalvotomis juostomis.

Seniausios poniovos buvo trumpos iki kelių ar truputį žemiau jų. Dažniausiai jas užsirišdavo žemai (papilvėje), matydavosi išsiuvinėta (apatinių) marškinių apačia. Susiūta poniova plačiai paplito XVIII a., ji siūta priekyje ar šone. Gamintos ir itin prabangios poniovos, siuvinėtos karoliukais, auksiniu siūlu ar blizgučiais, kurios galėjo sverti apie 5–6 kg. Būta ir raudonų skersai dryžuotų poniovų, taip pat juodų gofruotų poniovų. Kad klostės geriau laikytųsi, suklostytą poniovą perrišdavo siūlu ir prispausdavo ją karšta duona.