Petras Šėmbelis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Petras Šėmbelis
Gimė 1871 m. kovo 12 d.
Pagojis II, dab. Pasvalio raj.
Mirė 1943 m. birželio 24 d. (73 metai)
Pagojis II, dab. Pasvalio raj.
Palaidotas (-a) Pasvalio naujosiose kapinėse
Vaikai Apolonija, Stefanija, Petras
Veikla knygnešys

Petras Šėmbelis (1871 m. kovo 12 d. Pagojuose II, dab. Pasvalio raj.1943 m. birželio 24 d. ten pat) – ūkininkas, draudžiamos lietuviškos spaudos platintojas, vienas iš knygnešio Jurgio Bielinio ryšininkų, Garšvių knygnešių draugijos bendradarbis.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

P. Šėmbelio tėvai turėjo 9 ha šeimos ūkį. Abu tėvai buvo raštingi, kaupė religinio turinio knygas, išmokė sūnų lietuviškai skaityti. Jis pamėgęs skaityti pradėjo ieškoti lietuviškų leidinių, kurie tuo metu buvo draudžiami. Tėvai pritarė, kai 1890 m. jis ėmė bendradarbiauti su Jurgiu Bieliniu, kurio pasiūlymu sodyboje ir aplinkui įrengė knygų slėptuves. Susitaręs su Pasvalio kunigu, kuris nebuvo abejingas knygnešystei, įkurdino slėptuves ir vietos bažnyčioje.

P. Šėmbelis bendadarbiavo su Garšvių knygnešių draugija. Jam platinti draudžiamos spaudos atveždavo ir Kazys ŪdraGaršvių. Taip darbavosi šešerius metus. 1896 m. spalio 15 d. savarankiškai išvyko į pirmą kelionę parsivežti spaudos iš Prūsijos, gavęs nurodymų iš J. Bielinio. Kelionė buvo sėkminga: į Prūsiją nuvežė ir perdavė rankraščius lietuviškų laikraščių redakcijoms, J. Bieliniui atvežė draudžiamos spaudos už 1400 rb.

Paties paskaičiavimu, iš viso į Prūsiją keliavo 34 kartus. Visos kelionės baigdavosi sėkmingai. Pargabentą spaudą perduodavo J. Bieliniui. Vėliau susitaupė pinigų, kad galėtų pirkti pats, todėl parvykęs platindavo savo jėgomis, nes turėjo daugiau pažįstamų knygnešių, įrengtų slėptuvių pas ūkininkus.

Buvo policijos areštuotas, bet uriadnikas, neradęs rimtų įkalčių ir gavęs kyšį, paleido. Policija įtarė draudžiamos spaudos gabenimu, todėl knygnešį pradėjo sekti. 1903 m. pavasarį jam teko sprukti išėjus iš Pasvalio bažnyčios. Draugams padedant, pavyko pabėgti persikėlus valtimi per Lėvens upę. Siekdamas išvengti gresiančio arešto, netrukus išvyko į Ameriką. Grįžo po Pirmojo pasaulinio karo.

1929 m. jam paskirta 30 Lt knygnešio pensija. P. Šėmbelio vardas įrašytas Knygnešių sienelėje prie Vytauto Didžiojo karo muziejaus. Išlikęs gyvenamasis namas gimtinėje Pagojuose II.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]