Perfect Blue

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Perfect Blue

Pavadinimasパーフェクトブルー
(Pāfekuto Burū)
Kilmės šalisJaponija
RežisieriusSatoshi Kon
Prodiuseris (-iai)Hiroaki Inoue
Scenaristas (-ai)Sadayuki Murai
KompozitoriusMasahiro Ikumi
VaidinaJunko Iwao
Rica Matsumoto
Shinpachi Tsuji
Masaaki Ōkura
Metai1997
ŽanrasPsichologinis trileris
Trukmė85 min.
Kalbajaponų
PlatintojasRex Entertainment
Biudžetas3 000 000 JAV dol.
IMDb įrašas

Perfect Blue (jap. パーフェクトブルー = Pāfekuto Burū) – 1997 m. japonų animacinis psichologinis trileris, režisuotas Satoši Kon. Scenarijų pagal to paties pavadinimo Jošikadzu Takeučio (Yoshikazu Takeuchi) romaną filmui parašė Sadajukis Murajus (Sadayuki Murai). Filmas sukurtas „Madhouse“ studijoje.

Filme pasakojama apie Mimą Kirigoę, japonų pop muzikos dievaitę ir grupės „CHAM!“ narę, kuri nusprendžia siekti aktorės karjeros. Kai kurie jos gerbėjai yra nepatenkinti tokiu staigiu jos karjeros pokrypiu, ypač persekiotojas, vardu Me-Mania. Jos karjerai besitęsiant, Mimos pasaulis vis labiau primena Alfredo Hičkoko kūrinius: realybė ir iliuzijos laipsniškai persipina; Mima suvokia, kad Me-Mania yra mažiausias jos rūpestis.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Mima Kirigoė, pagrindinė J-pop grupės „CHAM!“ vokalistė, nusprendžia siekti aktorės karjeros. Pirmasis jos projektas yra tiesiai į video kasetes leidžiama kriminalinė drama „Double Bind“. Kai kurie jos gerbėjai yra nepatenkinti jos karjeros ir pačios Mimos asmenybės pasikeitimu, įskaitant persekiotoją, žinomą Me-Mania vardu. Netrukus po grupės palikimo Mima faksu gauna anoniminį laišką, kuriame ji išvadinta išdavike. Ji taip pat atranda tinklalapį, pavadintą Mimos kambarys, kuriame publikuojami detalūs tariamai jos pačios rašyto dienoraščio įrašai. Apie tai ji praneša savo vadybininkei, buvusiai pop žvaigždei Rumi Hidakai, bet ši pataria jai nekreipti į tai dėmesio.

Tuo tarpu „Double Bind“ filmavimo aikštelėje Mimai pavyksta gauti didesnį vaidmenį. Tačiau jai tenka striptizo klube išprievartautos aukos vaidmuo. Rumi perspėja, kad tai sugadins jos reputaciją, bet Mima sutinka su filmavimo sąlygomis. Vis dėlto matyti, kad ji abejoja. Scenos atmosfera ją taip sutraumuoja, kad jai imasi reikštis iliuzijos. Ji nebesugeba atskirti savo tikrojo gyvenimo nuo pramogų verslo.

Nužudomi keletas kūrybinės grupės narių. Mima randa įkalčių, rodančių, kad ji yra pagrindinė įtariamoji. Negana to, intensyvėjantis jos psichikos nestabilumas priverčia ją suabejoti savo pačios nekaltumu. Pasirodo, kad tariamai Mimos kambarį sukūrusiam persekiotojui reiškiasi haliucinacijos. Jis užsipuola Mimą ir mėgina ją išprievartauti. Mima besigindama nubloškia persekiotoją su plaktuku ir pasprunka kreiptis pagalbos pas vienintelį jai likusį ramstį – vadybininkę Rumi. Mimai susidūrus su Rumi, ji pamato, kad Rumi vilki Mimos „CHAM!“ kostiumo kopiją ir elgiasi tarsi būtų tikroji Mima. Išaiškėja, kad persekiotojas tebuvo atpirkimo ožys.

Po vaikymosi po miestą Mimai galiausiai pavyksta besiginantis suluošinti Rumi. Rumi nepasveiksta nuo haliucinacijų ir atsiduria psichiatrinėje. Mima susitaiko su savo išgyvenimais ir žengia tolimesnį žingsnį savo gyvenime su naujai rastais savarankiškumu ir pasitikėjimu.

Atsiliepimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žurnalas „Time“ filmą įtraukė į savo top 5 anime filmų DVD sąrašą.[1]

„Perfect Blue“ skirta 25-a vieta britų žurnalo „Total Film“ visų laikų animacinių filmų sąraše.[2]

Rasta pastebimų panašumų tarp „Perfect Blue“ ir Dareno Aronofskio filmų „Rekviem svajonei“ ir „Juodoji gulbė“.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 5 Top Anime Movies on DVD Archyvuota kopija 2013-08-25 iš Wayback Machine projekto., 07/31/2005
  2. Kinnear, Simon. „50 Greatest Animated Movies“. TotalFilm.com. Nuoroda tikrinta 2013-01-04.