Paulius Sanguška

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Paulius Sanguška
Sanguškos
Herbas „Pogon“
Herbas „Pogon“
Gimė 1973 m. sausio 16 d. (51 metai)
Tėvas Piotras Antonas Samuelis Sanguška
Motina Ana des Roys d'Eschandelys
Sutuoktinis (-ė) Severina Ialongo
Vaikai Olimpija Sanguškaitė

Paulius Sanguška (lenk. Paweł Franciszek Roman Sanguszko; g. 1973 m. sausio 16 d. Brazilijoje) – vienintelis likęs gyvas Gediminaičių dinastijos atšakos atstovas.

San Paule ir Paryžiuje gyvenantis, 4 pilietybes turintis, laisvai 5 kalbomis kalbantis Lietuvos didikų palikuonis prekiauja nekilnojamuoju turtu. Jis – gediminaičio lenko ir kilmingos prancūzės sūnus.

Ukrainos istorijoje parašyta, kad Paulius Sanguška yra giminystės ryšiais susijęs su Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino jauniausio sūnaus kunigaikščio Liubarto, valdžiusio Volynę ir pastačiusio Lucko pilį sūnaus Teodoro (rus. Fiodoras) sūnumi Aleksandru, iš kurio atsirado Sanguškų giminės atšaka, nes jie pakeitė pavardę iš Liubartaičių į Sanguškų). Taip pat Sanguškos perėjo iš stačiatikių į katalikų tikėjimą.

Viduramžiais Sanguškos įsitvirtino Volynės kunigaikštystėje (dab. Ukraina). Jiems priklausė dvaras Slavutoje, kuris 1918 m. buvo atitekęs Austro-Vengrijos monarchijai.

Neseniai lankydamasis Lietuvoje Paulius Sanguška užsiminė, kad jau nusižiūrėjo vietą valdovo rūmams. [reikalingas šaltinis]