Paprastoji dumplūnė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Physalis alkekengi
Paprastoji dumplūnė (Physalis alkekengi)
Paprastoji dumplūnė (Physalis alkekengi)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Poklasis: Notreliažiedžiai
( Lamiidae)
Šeima: Bulviniai
( Solanaceae)
Gentis: Dumplūnė
( Physalis)
Rūšis: Paprastoji dumplūnė
( Physalis alkekengi)

Paprastoji dumplūnė (Physalis alkekengi) – bulvinių (Solanaceae) šeimos, dumplūnių (Pysalis) genties daugiametis augalas. Kitose kalbose dar vadinamas kinišku arba japonišku žibintu, žiemine vyšnia.

Natūraliai auga Pietų Europoje, Artimuosiuose Rytuose, Pietų Azijoje, Kinijoje, Japonijoje. Kaip dekoratyvinis auginamas Lietuvoje.

Aukštis 40-60 cm, lapai 6-12 cm ilgio. Žydi vasaros pradžioje, baltais 10-15 mm skersmens žiedais. Vėliau sukrauna vaisių – oranžinę uogą, apgaubtą 4-5 cm ilgio „gobtuvu“ (panašiu į kinišką žibintą). Paprastoji dumplūnė auginama darželiuose, naudojama sausoms puokštėms. Šis augalas dažnai dauginasi kaip piktžolė, giminingas kiauliauogei.

Vartojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dėl vaisių valgymo yra įvairių nuomonių, medicininiai šaltiniai teigia, kad augalai yra silpnai nuodingi[1], dažniausiai naudojami dėl vaistinių savybių, nes yra silpnai toksiški ir dirgina virškinamąjį traktą. Šalutinis poveikis gali būti persileidimas ir pilvo skausmai, todėl vartoti reikia atsargiai. Augaluose yra daug steroidų fizalinų, solanokapsino (steroidinis alkaloidas), pagal savo poveikį panašus į solaniną ir atropiną.

Kiti šaltiniai teigia, kad jei augalas yra prinokęs, iš jo galima virti uogienes ir jis nepavojingas[2].

Žydinti paprastoji dumplūnė

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]