Nicolas Hulot

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Nicolas Hulot (2015).
Nicolas Hulot (2008).

Nicolas Hulot (g. 1955 m. balandžio 30 d. Lilyje, Prancūzijoje) – populiarių Prancūzijos TV laidų "Ušuaja – ekstremalių pojūčių žurnalas", "Okavango operacija" ir "Ušuajos gamta" – vedėjas. Dėl savo vedamos laidos "Ušuajos gamta" tapęs plačiai žinomu asmeniu ir aktyviai dalyvaudamas gamtosaugos veikloje, savo populiarumą jis siekia panaudoti ekologijos srityje. 1990 m. jis įkūrė Ušuajos fondą, kuris 1995 m. buvo pervadintas į Nicolas Hulot fondą gamtai ir žmonijai. Šiuo metu jis yra šio fondo pirmininkas.

N. Hulot televizijos laida "Ušuaja – Ekstremalių pojūčių žurnalas" pradėta rodyti 1987 metų rugsėjį per Prancūzijos TV kanalą TF1. Anglų kalba ši laida vadinama "Ušuaja: didžiausias nuotykis", kuri pradėta rodyti per NBC, CNBC kanalus ir tarptautiniuose Discovery kanalo padaliniuose.

TV laida Ushuaia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis šios laidos pavadinimas "Ušuaja – Ekstremalių pojūčių žurnalas" (pranc. Ushuaïa, le magazine de l'extrême) ir pagrindinis laidos akcentas buvo ekstremalių sporto šakų pristatymas. Kiekviena laida buvo skirta vis kitai ekstremalaus sporto šakai: šuoliui su parašiutu, sklandymui, nardymu, oro balionų ar snieglenčių sportams. Šios sporto šakos visuomet buvo pristatomos tolimiausiuose egzotiškuose pasaulio kampeliuose. Laikui bėgant, laida kito vis labiau akcentuojant keliones po nežinomus pasaulio kampelius, originalius ir ekologiškus keliavimo būdus, nematytų kultūrų pažinimą.

Dabar N. Hulot kelionės forma pristato tam tikra pasaulio regioną, dažniausiai lydimas specialisto (kokio nors mokslininko). Kiekviena laida turi vieną temą ir gali būti sudaryta iš kelių skirtingų reportažų.

Kiekviena laida siekiama kalbėti apie ekologijos klausimus, kviečiama keliaujant nesutrikdyti ekosistemos pusiausvyros. Taigi anksčiau ekstremalus sportas buvęs laidos objektas šiandien tėra priemonė, kuria keliaujama po pasaulį. Šis televizijos žurnalas siekia stebinti, atskleisti kitokius keliavimo būdus.

Ekologinis paktas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

N. Hulot parašė Ekologinį paktą (Jame žurnalistas pateikia aiškų mūsų planetos paveikslą – aštuonios ekosistemos (miškai, vandenynai, dykumos, ašigaliai, kalnai, pelkynai, lygumos, miestai), apibūdinamos pabrėžiant jų ypatumus, juose gyvenančias gyvūnų rūšis ir žmogaus įtaką kiekvienai ekosistemai. N. Hulot politines pažiūras kritikavo daugybė komentatorių ir aktorių. Neekonominio augimo ir politinės ekologijos šalininkai viešai pasmerkė jo naudojimąsi žiniasklaida bei didelių firmų, kaip EDF, L’Oréal ar Rhone-Poulenc, lėšomis, nekreipdami dėmesio į tai, jog už "Ušuaja" pavadintos kosmetikos priemones (dušo želė, šampūnus ir t. t.) gautos lėšos skiriamos neturtingiems Afrikos kaimams padėti, o už tuo pačiu pavadinimu sukurtos kelionių agentūros siūlomas išvykas surinkti pinigai aukojami įvairių rezervuarų statymui ar kitai pagalbai neturtingoms šalims.

Nepaisant politinių partijų kritikos, žurnalistas išliko populiarus žiūrovų tarpe. Jis sugebėjo papirkti daugomos prancūzų ir kitų prancūzakalbių šalių gyventojus laidų paprastumu.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]