Nemakščių herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Nemakščių herbasNemakščių miestelio ir seniūnijos heraldinis atributas.

Aprašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaliame skydo lauke auksinis dešinysis kaspinas su keturiais juodais ratais, virš kurių kaspine siauras juodas kaspinėlis nukirstais galais.

Simbolika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Žalias skydo laukas – augmenijos spalva, simbolizuojanti laisvę, grožį, džiaugsmą, sveikatą ir viltį.
  • Ratai ir ratų kryžiai – ratai, kurie „rieda“ dangaus skliautu, yra saulės, platesne prasme – kosmoso ir jo cikliškos raidos, tobulumo įsikūnijimas. Viduramžių mene vaizduojamas „gyvenimo ratas“, kuris žmogų iškelia, bet gali ir nusmukdyti.
  • Juodas kaspinėlis – stilizuotas važiuoklės dugnas.

Nemakščių herbe pavaizduotas bajoro P. Neveravičiaus išradimas – aštuonratė savaeigė važiuoklė, kuri, išlaikydama stabilumą, galėjo įveikti griovius, kitus žemės paviršiaus nelygumus. Šis jo išradimas buvo užpatentuotas Rusijoje 1907 m., tačiau I pasaulinis karas nutraukė P. Neveravičiaus sumanymo pritaikymą praktikoje. Pasibaigus karui P. Neveravičius grįžo iš Rusijos, apsigyveno Pužų kaimo Julinų dvarelyje ir toliau tobulino išrastosios važiuoklės mechanizmą. 1930 m. rugpjūčio 5 d. P. Neveravičius gavo patentą nr. 316, jo išradimas buvo pavadintas „automobilių konstrukcijų pagerinimu“. Nemakščių konstruktorius buvo pirmasis aštuonių ratų važiuoklės išradėjas pasaulyje. Deja, nepalankiai susiklosčius istorinėms aplinkybėms, išradimo autoriaus šlovė atiteko ne jam.[1]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Istorinio herbo Nemakščiai neturėjo. Herbas patvirtintas 2005 m. rugpjūčio 1 d. Prezidento dekretu. Etalono autorius – dailininkas Rolandas Rimkūnas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]