Heroldinės figūros (heraldika)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Ylakių herbas – puikus pavyzdys kas yra heroldinė figūra. Šiuo atveju tai auksinis dvišakis.

Heroldinės figūros – viena iš figūrų grupų heraldikoje.

Grupė skirstoma:

  • Garbingosios heroldinės figūros
  • Paprastosios heroldinės figūros

Heroldinės figūros[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ankstyvas Sasekso grafystės herbas

Tai tokios figūros, kurios atsiranda dalijant skydą taisyklingomis linijomis į skirtingų spalvų laukus. Dalijant skydą dažnai naudojamos ir ne tik tiesios linijos, bet ir dantytos, banguotos ir kitos. Tokios linijos turi ir reikšmę. Banguota linija dažnai reiškia vandenį, eglutės formos – mišką ir pan. Vakarų Europos heraldika žino begales heroldinių figūrų. Prancūzijoje žinoma daugiau nei 10 tūkst. Lietuvoje naudojamos kelios garbingosios figūros, dažnai sujungtos su mobiliosiomis. Labiausiai paplitusios: skydo galva, papėdė, juosta, stulpas, kaspinas.

Garbingosios[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis pogrupis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Garbingosios heroldinės figūros gali būti skirstomos. Prancūzijoje skirtomos į pogrupius. Pirmąjį pogrupį sudaro iš tiesių linijų sudarytos figūros, einančios per skydo širdį.

Antrasis pogrupis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antrajam pogrupiui priskiriami: skydo galva, papėdė, šonai, bordiūras, gegnė ir kitos figūros, neatitinkančios pirmojo pogrupio apibrėžimo.

Skydo galva – viršutinė skydo 2/7 dydžio dalis nuspalvinta kita spalva ir atskirta taisyklinga linija. Panašaus dydžio dalis skydo apačioje vadinama papėde. Jei skyde vaizduojama 2/7 dydžio juosta vertikaliai, tai ji vadinama stulpu, įstrižai – kaspinu. Jei tokia dalis yra aukščiau ar žemiau skydo centro, tai ji vadinama pakelta arba pažeminta. Jei paslinkta į kurį nors šoną, tai – paslinkta į priekį (dešinę) arba atgal (kairę). Jungiant paprastąsias heroldines figūras galima gauti naujų figūrų: sujungus stulpą su juosta gaunamas heroldinis kryžius, sujungus kaspinus – šv. Andrejaus kryžius.

Pastaba. Kai kurie šaltiniai bordiūrą, pleištą ir spindulį priskiria Paprastosioms heroldinėms figūroms.

Skyde galima naudoti plonesnes arba kelias figūras, tačiau jos turi kitokius pavadinimus.

Paprastosios[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paprastųjų heroldinių figūrų yra begalės. Plačiausiai žinomos: šachmatinis ir rombinis skydai, bei laisvoji skydo dalis. Laisvoji skydo dalis – tai kvadratas arba stačiakampis, kuris užima nuo 1/4 iki 1/9 skydo ploto ir nuspalvintas kita spalva. Paprastai jis būna skydo galvos dešinėje, rečiau kairėje.

Herbe esantys skrituliai (Bezant), priklausomai nuo jų spalvos turi įvairias reikšmes. Pvz., Popiežiaus Leono X herbo skyde esantys raudoni skrituliai reiškia Kristaus kraujo lašus, mėlynas – šaltinį.

Laisvąją skydo figūra mėgta Rusijoje, kurios imperijos gubernijų skyduose buvo gausiai naudojama, kad parodytų gubernijos, apskrities ar miesto priklausomybę. Prancūziškoje Napoleono laikų heraldikoje laisvojame lauke esančius simbolius galima nustatyti miesto statusą, asmens titulą, valstybines pareigas. Pavyzdžiui, mėlyna spalva reiškė grafą, raudona – baroną.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]