Naudotojas:Zaliavos/Pirmas puslapis

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Sveiki atvykę į Vikipediją,

laisvąją enciklopediją, kurią kurti gali kiekvienas

Šiuo metu lietuviškoje Vikipedijoje straipsnių skaičius yra apie
216 632.
Savaitės straipsnis
Juodoji jūra iš kosmoso

Juodoji jūraAtlanto baseinui priklausanti vidinė jūra. Bosforo sąsiauriu jungiasi su Viduržemio ir Marmuro jūromis, Kerčės sąsiauriu – su Azovo jūra.

Juodosios jūros plotas – 422 000 km², giliausia vieta – 2210 m, vidutinis gylis 1240 m, tūris ~547 000 km³. Didžiausias ilgis iš rytų į vakarus 2210 km, iš šiaurės į pietus – 680 km. Didžiausias intakas – Dunojus.

Juodoji jūra skalauja Turkijos, Bulgarijos, Rumunijos, Ukrainos, Rusijos ir Gruzijos krantus. Kranto linijos ilgis 3400 km.

Juodosios jūros pakrantės palyginti mažai raižytos, visas pakrantės ilgis – 3400 km. Stambiausias kyšulys – Krymo pusiasalis (plotas ~26 000 km²). Vakarų ir šiaurės vakarų pakrantės žemos, vietomis skardingos (pavyzdžiui, Rumunijoje), o rytuose ir pietuose prie pat jūros prieina kalnai – Kaukazas ir Pontas. Salų beveik nėra, dvi didžiausios iš jų – Berezanė ir Gyvačių sala – nesiekia nė vieno kvadatinio kilometro ploto.

Dienos įvykiai
  • 1844 − Dominikos respublika tapo nepriklausoma nuo Haičio ir buvo priimta pirmoji jos konstitucija.
  • 1906 – Vilniuje pirmą kartą parodyta opera „Birutė“ (kompozitorius Mikas Petrauskas)
Mėnesio šalis

Šiuo metu mėnesio šalies projektas skirtas Šiaurės Airijai ir Puerto Rikui. Labai prašome prisidėti prie straipsnių apie šias šalis plėtojimo. Reikalingiausių straipsnių sąrašą rasite čia: sąrašas. Žymiau prisidėję naudotojai bus atitinkamai pagerbti.


Rinktinė iliustracija

Panamos kanalas - dirbtinis vandens kelias Centrinėje Amerikoje, Panamoje. Jis jungia Atlanto vandenyną su Ramiuoju vandenynu. Kanalo ilgis 81,6 km.


Savaitės iniciatyva

Kornvalis (korn. Kernow, angl. Cornwall) - grafystė pietvakarius nuo Anglijos, ribą tarp Anglijos ir Kornvalio nužymi upė Tamaras. Kornvalyje gyvena 513,528 žmonių. Kornvalio sostinė ir vienintelis miestas - Truras. Skirtingai nuo Velso ar Škotijos formali grafystės unija su Anglija niekada nebuvo įforminta, todėl teisiškai Kornvalis išlieka nepriklausoma grafystė net neįeinanti į Didžiosios Britanijos sudėtį. Faktiškai Kornvalis yra Anglijos dalis nuo XII amžiaus, kai paskutiniai nepriklausomi grafai buvo anglų sutriuškinti.



Vikižodynas
Laisvasis žodynas
Vikicitatos
Aforizmai, sentencijos
Vikinaujienos
Naujausios žinios, aktualijos
Vikiteka (Wikimedia Commons)
Mediateka
Vikišaltiniai
Įvairūs tekstai
Vikiknygos
Vadovėliai, knygos
Vikirūšys (wikispecies)
Rūšių katalogas
Metaviki
Vikimedijos projektų koordinavimas
Vikiduomenys
Žinių bazė
Vikiversitetas
Mokomoji medžiaga
Vikikelionės
Kelionių vadovas
MediaWiki
Viki programinė įranga