Nacionalinė moksleivių akademija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.
Nacionalinė moksleivių akademija
Nacionalinė moksleivių akademija logotipas
Nacionalinė moksleivių akademija logotipas
[[Vaizdas:|Nacionalinė moksleivių akademija|center|250px]]
Specializacija
Mokymo būdai nuotolinis, sesijos
Direktorė(-ius) {{{direktorė}}}
Mokinių skaičius 470 [1]
Įsteigimo data 2006
Išleista laidų
Darbuotojų skaičius
Būstinė Kaunas
Svetainė www.nmakademija.lt

Nacionalinė moksleivių akademija (NMA) – ne pelno siekianti viešoji neformaliojo ugdymo įstaiga, skirta Lietuvos gabių mokinių dalykiniam ir visuomeniniam lavinimui[2]. Pagrindinis NMA tikslas – suteikti aukštus pasiekimus ar jų potencialą turintiems motyvuotiems vaikams jų poreikius atitinkantį ugdymą bei išlyginti tokio ugdymo regioninius netolygumus.

Devyniose dalykinėse sekcijose mokosi 7–12 kl. moksleiviai iš visos Lietuvos. Visi NMA moksleiviai dalyvauja nuotoliniame mokyme, o geriausieji yra kviečiami į tris kartus per metus vykstančias sesijas.

Viešoji įstaiga Nacionalinė moksleivių akademija yra projektų „Moksleivių vasaros akademija“, „Moksleivių žiemos akademija“ ir „Vaikų ir jaunimo akademinė pažanga – Nacionalinė moksleivių akademija“ tąsa.

Istorija ir veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2004 m. birželio 27 d.–liepos 10 d. Kauno technologijos universiteto gimnazija kartu su Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondu „Pagalba Lietuvos vaikams“ Nidoje įgyvendino projektą „Moksleivių vasaros akademija“ [3] [4].

2005 m. sausio 3–8 d. Palangoje surengta „Moksleivių žiemos akademija“ [5] [6] . Įkurta muzikos dalykinė sekcija. Tų pačių metų pavasarį projektas „Vaikų ir jaunimo akademinė pažanga – Nacionalinė moksleivių akademija“ gavo Europos struktūrinių fondų finansavimą finansavimą trejiems metams[7][8]. Finansavimas gautas šešių dalykinių grupių veiklai – chemijos, ekonomikos, filologijos, fizikos, informatikos ir matematikos

2006 m. rudenį UAB „Fermentas“ generalinio direktoriaus prof. habil. dr. Viktoro Butkaus iniciatyva buvo įkurta biochemijos dalykinė sekcija [9]. Tų pačių metų gruodį įkurta viešoji įstaiga „Nacionalinė moksleivių akademija“. Steigėjai: M. Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondas bei visų aukščiau minėtų projektų autorė ir vadovė Kauno technologijos universiteto docentė dr. Bronė Narkevičienė. Ji buvo paskirta Nacionalinės moksleivių akademijos direktore.

2007 m. spalio 2–5 d. Lietuvoje įvyko pirmoji Baltijos šalyse gabių vaikų ugdymui ir tyrimams skirta tarptautinė mokslinė konferencija „Itin gabūs vaikai: iššūkiai ir galimybės“ („Gifted Children: Challenges and Possibilities“). Ji organizuota Nacionalinei moksleivių akademijai bendradarbiaujant su Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerija, Kauno technologijos universitetu, M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondu.

2008 m. vasario 24 d. Kauno technologijos universiteto Auloje įvyko projekto „Vaikų ir jaunimo akademinė pažanga – Nacionalinė moksleivių akademija“ baigiamoji konferencija – padėkos vakaras[10]. Tais pačiais metais pirmą kartą į Nacionalinės moksleivių akademijos vasaros sesiją atvyko keturi Vokietijos moksleivių akademijos (de:Deutsche SchülerAkademie) moksleiviai[11].

2009 m. rugsėjį, dr. Bronei Narkevičienei pradėjus eiti Vokietijoje esančios Vasario 16-osios gimnazijos direktorės pareigas, NMA direktore tapo Lina Danienė[12]. Spalio 11–15 d. Rygoje įvyko antroji tarptautinė mokslinė konferencija „Itin gabūs vaikai: iššūkiai ir galimybės“ („Gifted Children: Challenges and Possibilities“)[13].

2010 m. rudenį prof. dr. Eugenijaus Jovaišos iniciatyva įkurta istorijos dalykinė sekcija.

2011 m. pavasarį Eglė Daunienė pakeitė Liną Danienę NMA direktorės pareigose[14]. Spalio 12 d. vykusioje „Swedish Business Awards 2011” ceremonijoje NMA įvertinta kaip geriausia metų socialinės atsakomybės iniciatyva[15], o gruodžio 1 d. Varšuvoje vykusiuose tarptautinio konkurso „Discover e-volunteering“ apdovanojimuose NMA buvo įvertinta už inovatyvumą bei sėkmingą interneto naudojimą gabių vaikų ugdyme[16].

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Akademijos vadovas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Akademijos kasdieninę veiklą organizuoja Akademijos vadovas – direktorius.

Vadovavimo metai Direktorius
Nuo 2012 Leonas Narkevičius
2011-2012 Eglė Daunienė
2009–2011 Lina Danienė
2004–2009 Bronė Narkevičienė

Valdyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Akademijos valdyba yra savanoriškais pagrindais dirbanti asmenų grupė, kuri rūpinasi NMA veiklai svarbiomis sritimis: rinkodara, asmenybės ugdymo programa, finansais, mokslo projektais ir tarptautiniu bendradarbiavimu, informacinėmis technologijomis, rėmėjais.

Sekcijų vadovai, kuratoriai ir mokytojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

NMA yra devynios dalykinės sekcijos: biochemijos, chemijos, ekonomikos, fizikos ir astronomijos, lietuvių filologijos, informatikos, matematikos ir muzikos. Joms vadovauja ir sekcijos veiklą planuoja atitinkamų sričių specialistai. Sekcijų vadovai kartu su kuratoriais organizuoja nuotolinį moksleivių mokymą bei rengia dalykinių paskaitų tvarkaraštį sesijų metu.

Vadoviukai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vadoviukai NMA sesijų metu rūpinasi moksleivių drausme, užtikrina sklandžią paskaitų ir kitų sesijos renginių eigą. Vadoviukais dažniausiai būna itin aktyvūs ir pasižymėję NMA absolventai.

Moksleiviai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Į akademiją paprastai priimami 9–10 klasių moksleiviai, o tam tikrose dalykinėse sekcijose (matematikos, lietuvių filologijos) ir nuo 7–8 klasės. Mokslas trunka iki dvyliktos klasės pabaigos priklausomai nuo mokinio mokymosi rodiklių.

Mokymosi tvarka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Priėmimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Atranka į Akademiją vyksta kiekvieną rugsėjį, o mokslo metai naujokams prasideda gruodžio 1 d. Į akademiją paprastai priimami 9–10 klasių moksleiviai, o tam tikrose dalykinėse sekcijose (matematikos, lietuvių filologijos) ir nuo 7–8 klases. Stojantieji turi pateikti prašymą ir mokytojo rekomendaciją. Atrinkti į amtrą atrankos etapą kviečiami laikyti intelekto testą. Atranką į NMA muzikos sekciją vykdo M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas[17].

Nuotolinis mokymasis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visi NMA moksleiviai, išskyrus muzikos sekciją, dalyvauja nuotolinėje internetinio mokymosi programoje. Vidutiniškai moksleiviai gauna po dvi užduotis per mėnesį visus mokslo metus. Užduočių sprendimai vertinami dešimtbale sistema. Sekcijos vadovas gali nuspręsti be įprastų užduočių skirti ir ilgesnius projektus, referatus, už kuriuos moksleiviai gautų papildomų balų. Nuotolinio mokymo rezultatai yra vienas iš kriterijų atrenkant moksleivius į sesijas.

Sesijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apie šimtą pažangiausių Nacionalinės moksleivių akademijos moksleivių dalyvauja tris kartus per metus rengiamose sesijose. Jų metu vyksta dalykinės paskaitos, asmenybės ugdymo užsiėmimai, susitikimai bei diskusijos su įvairių sričių specialistais, menininkais, visuomenės veikėjais, kultūriniai vakarai, intelektiniai žaidimai, filmų peržiūros ir kt.

Mokymosi išlaidos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mokslas Akademijoje nemokamas, tačiau rėmėjai dengia tik dalį pragyvenimo bei maitinimo išlaidų sesijų metu. Vaikams iš socialiai remtinų šeimų teikiamos lengvatos, o ypač aukštus pasiekimus turintiems moksleiviams gali būti skiriamos ir stipendijos papildomam mokymuisi.

VšĮ Nacionalinė moksleivių akademija yra nevalstybinė organizacija, todėl jos veikla yra finansuojama privačių rėmėjų[18], gabių ir talentingų vaikų ugdymo programos bei moksleivių lėšomis. Ženkli paramos forma yra žmogiškieji ištekliai – akademijoje nuolat dirba apie dvidešimt savanorių [19]

Kita veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nacionalinės akademijos moksleiviai ir dėstytojai bent du kartus per metus organizuoja viešus renginius. Vasaros sesijos metu vyksta filologų sekcijos moksleivių vieši literatūriniai skaitymai Tomo Mano namelyje, Nidoje. Žiemos ir vasaros sesijų baigiamojo vakaro renginio metu muzikos sekcijos moksleiviai dovanoja koncertą ir kitiems akademikams, ir Akademijos svečiams, ir miesto gyventojams.

NMA taip pat organizuoja interviu konkursą 9-12 klasių moksleiviams „Žmogaus kodas“[20].

Leidiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Chemija. Chemijos olimpiadų užduotys sudarytojai V. Navickas, P.L. Tamošiūnas, E. Butkus, Kaunas, 2006, ISBN 9955-9894-2-4
  • Informatika. Informatikos olimpiados: algoritmai ir taikymo pavyzdžiai L. Petrauskas, J. Skūpienė, Kaunas, 2006, ISBN 9955-9894-0-8
  • Fizika. Mechaninė ir molekulinė fizika A. Galdikas, A. Kanapickas, Kaunas, 2006, ISBN 9955-9894-1-6
  • Matematika. Rinktiniai matematikos skyriai V. Pekarskas, L. Narkevičius, A.Elijio, Kaunas, 2007, ISBN 978-9955-9894-3-1
  • Lietuvių filologija: suprasti ir kurti sudarė P. Bražėnas, V. Juknaitė, L. Donskis, Kaunas, 2007, ISBN 978-9955-9894-4-8
  • Ekonomika mokiniams: teorija ir uždaviniai E. Valakevičius, L. Danilavičienė, M. Zaičikas, Kaunas, 2008, ISBN 978-9955-9855-7-0

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. www.nmakademija.lt 2011 m. gruodžio duomenys
  2. AIKOS
  3. Kauno diena, 2004-06-19, „Gabiausi Lietuvos moksleiviai mokysis ir ilsėsis vasaros akademijoje“
  4. Vakarų ekspresas, 2004-07-08, „Gabieji moksleiviai mokydamiesi per atostogas nesikankina“
  5. Vakarų ekspresas, 2005-01-06, „Jaunieji talentai per atostogas tobulinasi“
  6. Veidas, 2005-01-13, Nr. 2, „Elitas, kuriuo nemokame didžiuotis“[neveikianti nuoroda]
  7. www.smm.lt Sprendimai dėl paramos skyrimo projektams
  8. ESF projektų paieškos variklis
  9. Laikinoji sostinė, 2006-11-03, Nr. 252, „Reikia daugiau investuoti į jaunus protus“
  10. Laikinoji sostinė, 2008-02-29, „Gabūs vaikai žiniomis greitai aplenks ir akademikus“[neveikianti nuoroda]
  11. Balstas.lt, 2008-06-26, „Nidoje startavo Nacionalinės moksleivių akademijos vasaros sesija“
  12. Bernardinai.lt „Vasario 16-osios gimnazijai pradėjo vadovauti dr. Bronė Narkevičienė“[neveikianti nuoroda]
  13. 2nd International Conference „Gifted Children: Challenges and Possibilities" : Riga, Latvia Archyvuota kopija 2010-01-15 iš Wayback Machine projekto.
  14. Paskirta nauja Nacionalinės moksleivių akademijos vadovė
  15. 15min.lt, 2011-10-12, „Švedija apdovanojo Lietuvos verslininkus“ Archyvuota kopija 2011-11-20 iš Wayback Machine projekto.
  16. Bernardinai.lt Nacionalinė moksleivių akademija įvertinta už inovatyvumą bei sėkmingą interneto naudojimą gabių vaikų ugdyme
  17. www.rostropovich.lt Archyvuota kopija 2011-07-22 iš Wayback Machine projekto.
  18. Rėmėjų sąrašas NMA puslapyje Archyvuota kopija 2011-09-07 iš Wayback Machine projekto.
  19. Savanorystė NMA Archyvuota kopija 2012-01-19 iš Wayback Machine projekto.
  20. www.zmogauskodas.lt

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Nacionalinė moksleivių akademija 2005–2007“, leidinio idėjos autorė doc. dr. Bronė Narkevičienė, Technologija, Kaunas 2008, ISBN 978-9955-25-452-2