Municipijus (Moldavija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Municipijus (rumun. municipiu) – ypatingo statuso miestas, žemiausio Moldavijos administracinis teritorinis vienetas. Dabar Moldavijoje yra 5 municipijai: Kišiniovas, Belcis, Benderai[1], Komratas[2], Tiraspolis[1].

Statusas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Municipijaus statusą apibrėžė 2001 m. gruodžio 27 d. „Įstatymas apie Moldavijos respublikos administracinę teritorinę sudėtį“ (galioja nuo 2002 m. sausio 29 d.):

Municipijus yra miesto tipo gyvenamasis punktas, atliekąs svarbų vaidmenį ekonominiame, socialiniame kultūriniame, moksliniame, politiniame ir administraciniame valstybės gyvenime, kuriame yra svarbios pramonės ir prekybos įmonės, švietimo, sveikatos apsaugos ir kultūros institucijos.

Pagal įstatymą municipijai yra priskirti žemiausio (pirmo) lygio administraciniams teritoriniams vienetams kartu su kaimais, komunomis ir miestais. Skirtingai negu kitų pirmojo lygio vienetų municipijai neįeina į antrojo lygio administracinių teritorinių vienetų rajonų sudėtį.

Municipijus Komratas yra autonominio teritorinio vieneto Gagaūzijos dalis ir jo administracinis centras. 2001 m. įstatymas nepriskiria Gagaūzijos kaip autonominio vieneto jokiam administraciniam teritoriniam lygiui.

Municipijus Kišiniovas yra Moldavijos sostinė.

Municipijų sudėtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Į municipijaus sudėtį gali įeiti kiti pirmojo administraciniai vienetai – miestai, kaimai, komunos. Pvz.:

  • Kišiniovo municipijų sudaro 6 miestai ir 27 kaimai (22 kaimus jungia 8 komunos, 2 kaimai yra vienų iš miestų sudėtinė dalis).
  • Belcio municipijus – jo sudėtyje 2 kaimai,
  • Benderų municipijus – jo sudėtyje 1 kaimas.
  • Komrato ir Tiraspolio municipijai savo sudėtyje mažesnių vienetų neturi.

Municipijų valdymo organai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Municipijaus valdymo organas yra municipalinė taryba (kitaip dar muncipijaus taryba) ir primaras, vadovaujantis municipijaus primarijai. Kišiniovas turi ne primarą, o generalinį primarą. Municipijaus sudėtyje esančiose gyvenvietėse veikia vietinės tarybos, kurių veiklą koordinuoja municipalinė taryba.

Municipalinę tarybą sudaro patarėjai, renkami 4 metams. Patarėjų skaičius priklauso nuo municipijaus gyventojų skaičiaus. Pvz., Kišiniovo municipijus turi 51 patarėją, o Belcio – 35 patarėjus.

Municipijaus primaras irgi renkamas balsuojant 4 metams. Primaras turi turėti 3 patarėjus (Kišiniovo – 4), kuriuos primaro teikimu iš patarėjų skaičiaus renka municipalinė taryba

Primarija yra primaro kanceliarija, jos darbuotojai yra valstybės tarnautojai.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]