Moshe Schwabe

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Moshe Schwabe
Gimė 1889 m. liepos 20 d.
Halė, Vokietija Vokietija
Mirė 1956 m. rugsėjo 10 d. (67 metai)
Jeruzalė, Izraelis Izraelis
Organizacijos Lietuvos žydų reikalų ministerija
Pareigos Mokyklų skyriaus viršininkas

Moshe (Max) Schwabe (hebr.משה שוובה‏‎; 1889 m. liepos 20 d. Halėje, Vokietijoje1956 m. rugsėjo 10 d. Jeruzalėje, Izraelyje) – Izraelio klasikinės filologijos tyrinėtojas, Lietuvos pedagogas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mokėsi gimtojoje Halėje, kur 1908 m. baigė vidurinę mokyklą. 1914 m. Berlyno universitete baigė klasikinės filologijos studijas. Disertaciją paruošė apie IV a. graikų retorių Libaniją iš Antiochijos. Jo interesų sritis lietė to periodo helenistinių Rytų ir žydų istoriją. Berlyne domėjosi graikų epigrafika, vadovaujamas žinomų klasikinės Graikijos tyrinėtojų Hermann Diels ir Ulrich von Wilamowitz-Moellendorf.

Pirmojo pasaulinio karo pradžioje persikėlė į Lietuvą. Manoma, kad čia atvyko atsitiktinai, patekęs į Rusijos kariuomenės nelaisvę.[1] Kaune jis buvo žydų vidurinės mokyklos direktorius 1920-1922 m., vadovavo Mokyklų skyriui Žydų reikalų ministerijoje. Įkūrė Kaune hebrajų gimnaziją (dab. Karaliaus Mindaugo pr. 11), kuri buvo pavadinta jo vardu. Lietuvoje aktyviai dalyvavo sionistų ir hebrajų judėjimų veikloje.

Emigravęs į Palestiną, 1925 m. apsistojo Jeruzalėje, dirbo Jeruzalės hebrajų universitete. 1939 m. tapo Klasikinių studijų instituto vadovu, 19451947 m. buvo Humanitarinių mokslų fakulteto dekanas, 1950-1952 m. buvo universiteto rektorius.

Mokslinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

M. Schwabe mokslinės veiklos sritis buvo graikų ir žydų epigrafika – senoviniai įrašai ant akmens plokščių ir kitų paviršių, randami Izraelio Žemėje.[2] Jis buvo geriausiu graikų įrašų vertėju, ypač rastų Bet Alfa, Caesarea ir Bet She'arim vietovėse. Paskelbė medžiagą apie Bet She'arim archeologinius kasinėjimus (kartu su N. Avigad). Jo skrupulingai išversti graikų ir žydų įrašai buvo našus indėlis į žydų istoriją ir jų vaidmenį helenizuojant Rytus. Šie darbai plačiai publikuoti Izraelio ir užsienio periodiniuose leidiniuose.

Žymesni darbai:

  • Analecta Libaniana. Berlin: Sittenfeld 1918.
  • Beth Sheʿarim. Vol. 2: The Greek Inscriptions. Jerusalem: The Israel Exploration Society/Massada Press 1967. (posthum vollendet und herausgegeben von Baruch Lifshitz)

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]