Moncef Marzouki

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Moncef Marzouki
Tuniso Prezidentas
Moncef Marzouki
Gimė 1945 m. liepos 7 d.
Grombalija, Tunisas
Religija musulmonas
7-asis Respublikos Kongreso lyderis
Ėjo pareigas 2001 m. liepos 4 d. – 2011 m. gruodžio 13 d.
Ankstesnis Nusistovėjusi vieta
Vėlesnis Abderraouf Ayadi
Veikla politikas, žmogaus teisių aktyvistas, gydytojas
Išsilavinimas medicina
Alma mater Strasbūro Universitetas
Vikiteka Moncef Marzouki

Moncef Marzouki (arab. المنصف المرزوقي, al-Munṣif al-Marzūqī, g. 1945 m. liepos 7 d.) – laikinas Tuniso prezidentas. Per savo karjerą jis buvo žmogaus teisių aktyvistas, gydytojas ir politikas.

Išsilavinimas ir ankstyvoji veikla, susijusi su žmogaus teisėmis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Marzouki gimė Grombalijoje, Tunise. Jis studijavo medcinią Strasbūro Universitete Prancūzijoje. 1979 m. grįžęs į Tunisą, Marzouki įsteigė centrą medicinos bendruomenei Suse bei Afrikos tinklą smurto prieš vaikus prevencijai, taip pat prisijungė prie Tuniso Lygos už Žmogaus Teises. Jaunystėje Marzouki buvo nukeliavęs į Indiją, kad išstudijuotų Mohando Gandžio taikų pasipriešinimą.

Žmogaus teisės/Politiko karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai 1991 m. vyriausybė žiauriai suvaržė Islamistų Enahdų Judėjimą, Marzouki stojo prieš Tuniso Prezidentą Ben Ali šaukdamas jam, kad laikytųsi įstatymo. 1993 m. Marzouki buvo vienas Sąžinės Kalinių Gynybos Nacionalinio Komiteto įkūrėjų, tačiau jis atsistatydino po to, kai Komitetas buvo užimtas vakstybės rėmėjų. Keletą kartų Marzouki buvo suimtas dėl neteisingų žinių propaganda bei bendradarbiavimo su uždraustomis Islamistų grupėmis. Vėliau jis įkūrė Nacionalinį Laisvių Komitetą. Marzouki tapo Arabų Žmogaus Teisių Komisijos prezidentu, o nuo 2011 m. sausio 17 d. tęsė kaip Vykdomosios Valdybos narys.

2001 m. jis įkūrė Respublikos Kongresą. Kongresas buvo uždraustas 2002 m., tačiau Marzouki persikėlė į Pancūziją ir tęsė darbą.

Dėl prezidento Zinas Al Abidinas Ben Ali išvykimo iš Tuniso ir Tuniso revoliucijos, Marzouki pranešę grįžtantis atgal į Tunisą ir kad nori bolotiruotis į prezidentus.

Tuniso Respublikos Prezidentas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2012 m. gruodio 12 d. Tuniso Steigiamasis Susirinkimas, institucija, išrinkta vadovauti šaliai ir rašyti naująją konstituciją, išrinko Marzouki kaip laikiną Tuniso Respublikos Prezidentą (155 balsai už, 3 – prieš, 42 – tušti biuleteniai).

Gruodžio 14 d., praėjus vienai dienai po Marzouki įžengimo į sostą, jis paskyrė Hamadi Jebali iš Islamistų Enahda Judėjimo Ministru Pirmininku.

2021 m. lapkritį Moncefui Marzouki buvo išduotas tarptautinis arešto orderis dėl grėsmės valstybės saugumui.