Pereiti prie turinio

Medingėnų Visų Šventųjų koplyčia

Koordinatės: 55°48′38″š. pl. 22°04′43″r. ilg. / 55.8106°š. pl. 22.0787°r. ilg. / 55.8106; 22.0787
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

55°48′38″š. pl. 22°04′43″r. ilg. / 55.8106°š. pl. 22.0787°r. ilg. / 55.8106; 22.0787

Medingėnų Visų Šventųjų koplyčia
Vyskupija Telšių
Dekanatas Plungės
Savivaldybė Rietavo savivaldybė
Gyvenvietė Medingėnai
Statybinė medžiaga medis
Pastatyta (įrengta) 2009 m.
Koplyčią supa kapinės

Medingėnų Visų Šventųjų koplyčia – veikianti, atstatyta koplyčia, stovinti Medingėnų kaimo kapinėse, Rietavo savivaldybėje.[1][2][3]

Viduje

Klebonaujant A. Mačiuliui, vietinius čia sukviesdavo gegužinės pamaldos, kurių metu dvasininkas drauge su kaimo tikinčiaisiais giedodavo Švč. Mergelės Marijos litaniją. Medingėniškiams itin svarbios Vėlinės. Nemažiau reikšminga ir Visų šventųjų diena. Ta proga koplyčioje aukojamos mišios už Medingėnų parapijos mirusiuosius. Žmonių koplyčioje netrūksta ir antrąją Velykų dieną bei gegužės pirmąjį sekmadienį, kai švenčiama Motinos diena.

Pastatyta 2009 m. vietoje senosios koplyčios aktyvių medingėniškių bei čia klebonavusių dvasininkų rūpesčiu. Senoji medinė koplyčia,[a] stovėjusi jau virš šimtmečio, buvo visiškai apleista. Ji dar vadinta kaulinyčia, nes prieš kurį laiką joje dar buvo sumesta mirusiųjų palaikų kaulų likučių.[5] Naujojoje koplyčioje buvo įvesta elektra, įrengti altorius, klausykla, suolai, ant sienų pakabinti Kryžiaus kelio vaizdai ir kt.

Senoji koplyčia

[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1860 m. Medingėnų kapinėse bendrai maldai pastatyta koplyčia. Jos statybai skyrė lėšas ir rūpinosi pastatymu Lenkaičių dvaro savininkas Benediktas Pranas Jacevičius, valdęs 208 ha žemės, ir Medingėnų dvaro savininkė Klara Vitkevičienė.[6] Buvo išmūryti gilūs pamatai su rūsiu, suręstos storų rąstų sienos, iš lauko apkaltos dažytomis lentomis, stogas uždengtas lentelėmis. Viduje įrengtas nedidelis altorius su dviem skulptūromis ir paveikslu, abipus jo pastatytos žvakidės su vaškinėmis žvakėmis. Po grindimis įrengta kripta – mauzoliejus. Senieji gyventojai prisimena, kad sovietmečiu, apie 1950 m., kapinių koplyčia buvo apleista, išniekinta:[6] „Viduje ant dulkėtų grindų mėtėsi skulptūrų skeveldros, žmonių rankų ir kojų kaulai, kaukolė, šluotos ir visokie elektros laidai, o pro koplyčios pamatų langelį matydavome ant pakylos septynis su prisegtais užrašais karstus: šeši dideli ir vienas mažas karstukas“.

  1. Šaltinyje „Rietavo savivaldybės sakralas“ klaidinga informacija apie senąją Medingėnų kapinių koplyčią: nuotraukoje – mūrinė Žarėnų koplyčia.[4]