Mežuotnės pilis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Mežuotnės pilis
Mežuotnės pilis
Mežuotnės pilis
Vieta Žiemgala
Įkurtas 1797 m.
Rūmų stilius Klasicizmas
Mežuotnės pilis nuo parko

Mežuotnės pilisklasicizmo stiliaus pilis (rūmai) Latvijoje, Žiemgaloje, Bauskės savivaldybėje, Mežuotnėje, Lielupės kairiajame krante, 10 km į vakarus nuo Bauskės ir 40 km į pietus nuo Rygos.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po Abiejų Tautų respublikos trečiojo padalijimo buvusi Kuršo hercogystė atiteko Rusijai, kurios imperatorė Jekaterina II Mežuotnės žemes padovanojo caraičio, būsimojo imperatoriaus Pavelo I vaikų Aleksandro ir Konstantino guvernantei Šarlotei fon Lyven. 1797 m. caro rūmų architektas Džakomas Kvarengis (17441817) jai suprojektavo neprabangius, bet ir nebrangius, tuo metu populiaraus Paladijaus stiliaus rūmus. Statybos darbus atliko Johanas Georgas Berlicas (17531837).

Trijų aukštų su jonėnų kolonomis ir paaukštintu portiku rūmai tapo vienu iš Latvijos architektūros šedevrų. Pobūvių salė yra per du aukštus su kupolu, kurio skliautus laikančių atlantų figūros nupieštos atsižvelgiant į natūralų apšvietimą, todėl atrodo, lyg būtų nulietos iš gipso. Pilies apatiniame aukšte buvo ūkinės patalpos, antrame aukšte miegamieji. Pilies pietinėje pusėje, ant Lielupės kranto pasodintas angliško stiliaus parkas, kurį pagyvina besiganančios avys.

Lyvenai pilyje gyveno iki 1921 m. agrarinės reformos, kai dvaras ir pilis buvo nusavinti valstybės. 1919 m. ir 1944 m. pilies rūmuose kilo gaisrai. 19211943 m. pilyje veikė žemės ūkio mokykla. 1946 m. Mežuotnėje įsteigus eksperimentinę selekcijos stotį, pilyje buvo įkurdinta stoties administracija ir butai darbuotojams. Pilis restauruota 1958 m. ir 1996 m. Šiuo metu tai reprezentaciniai valstybės rūmai ir viešbutis su žirgynu. Pietų salė, Kupolas ir kai kurie kambariai lankomi turistų.

Nuotraukos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]