Maskvos metropolitenas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Maskvos metropolitenas
Informacija
SavininkasMaskvos vyriausybė
Linijų skaičius17
Stotelių skaičius250
Keleivių per dieną6,992 mln.
Keleivių per metus2,5 mlrd. (2018)
Tinklalapismosmetro.ru
Eksploatacija
Pradėta eksploatuoti1935 m. gegužės 15 d. (1935-05-15)
OperatoriusМосковский метрополитен
Techninė informacija
Sistemos ilgis435,7 km
Geležinkelio vėžės1520 mm
Elektrifikacija825 V DC
Sistemos žemėlapis
Vikiteka Vikiteka: Maskvos metropolitenas

Maskvos metropolitenas (rus. Московский метрополитен) – viena iš didžiausių pagal pervežimus pasaulio metro sistemų, veikianti Rusijos sostinėje Maskvoje. Metropolitenas garsus savo stočių dizainu, kuris yra puikus socialistinio realizmo stiliaus pavyzdys.

Metro aprašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iš viso Maskvos metropoliteną sudaro 298,2 km geležinkelių, 12 linijų ir 182 stotis; įprastinę darbo dieną metro pervežama 8,2 mln. keleivių. Keleivių ženkliai sumažėja savaitgaliais ir vidutinis pervežamų keleivių per dieną skaičius savaitgaliais sumažėja iki 7,1 mln. Maskvos metropolitenas yra valstybinė įmonė.

Kiekviena linija turi savo numerį, pavadinimą ir spalvą. Balsiniai pranešimai linijas vadina pavadinimais, o šnekamojoje kalboje linijos paprastai vadinamos pagal spalvą. Daugelis linijų išsidėsčiusios radiališkai, išskyrus Žiedinę liniją (5 numeris), kuri yra 20 km ilgio žiedas, sujungiantis visas radialines linijas ir keletą mažesnių išorinių linijų.

Perspektyvos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prieš porą metų Maskvos metro buvo tik rekonstruojamas, mažai plečiamas - didžiausia plėtra buvo kosmetinis perėjų rekonstravimas ir stočių perdažymai. Miesto valdžia patvirtino metropoliteno plėtros planą 20082010 metams. Jame numatyta naujų dvidešimties stočių statyba bei rekonstrukcija, naujų linijų tiesimas.

Po Tarybų sąjungos žlugimo Maskvos metro buvo perduotas miesto valdžios išlaikymui su valstybės dotacija. Dėl sunkios šalies padėties ir užsitęsusios ekonominės suirutės, metro išlaikymui gaudavo 3-20 procentų reikalingų eksploatacijai sumų. Dėl to metro plėtra buvo sustojusi. Naujos metro stotys, kaip ir senosios, išsiskiria puošnumu bei pompastika, skirtumas - moderniu stiliumi suprojektuotas interjeras. Stočių projektavimo užsakymus gavo tokie architektai, kaip A. M. Šutovas, A. L. Kurenbajevas, A. J. Orlovas ir kiti.

Iki 2033 m. numatyta Maskvos metro linijų plėtra. Suplanuoti nauji 150 km ir 200 km ilgio žiedai aplink miestą, priemiestinių rajonų prijungimas.

Maskvos metropolitenas per dieną perveža apie 9 mln. keleivių, ir jo galimybės jau dabar viršytos.

Rusijos ekonomikai išgyvenant pakilimą dėl naftos kainų augimo, prioritetinis dėmesys susisiekimo gerinimu sostinėje liudija rusų supratimą apie visuomeninio transporto padėtį miesto gyvenime.