Maserati

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Maserati S.p.A.
FormaVisuomeninė org. (priklauso Fiat Chrysler Automobiles grupei)
PramonėAutomobilių
Įkurta1914 m. gruodžio 1 d.
Įkūrėjas (-ai)Alfieri Maserati
Centrinė būstinėModena, Italija
Svarbiausi darbuotojaiSergio Marchionne
ProdukcijaAutomobiliai
Darbuotojų1 100 (2013)
Tinklalapishttp://www.maserati.com/
Maserati Quattroporte modelis.

Maserati – Italijos sportinių ir lenktyninių automobilių gamintojas, įkurtas 1914 m. gruodžio 1 d. Bolonijoje. Kompanijos būstinė įsikūrusi Modenoje. Maserati logotipe vaizduojamas kovos trišakis. Dažnai Maserati konkuruoja su tokiomis kompanijomis kaip Mercedes Benz, Jaguar, Aston Martin, Audi ar BMW.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1929 metais broliai Maserati šiaurės Italijos mieste Modenoje sukonstravo du bandomuosius automobilius Diatto firmai. Po metų jie nusprendžia įkurti savo firmą ir gaminti sportinius automobilius, pažymėtus jų pavarde. Taip buvo pradėti gaminti aukštos klasės Maserati sportiniai automobiliai mažomis serijomis. Automobilius puošė galingojo jūrų valdovo Neptūno ženklas. Firmą išgarsino 1939 metais pagamintas dvivietis sportinis modelis Zagato. Tačiau 1975 metais akcininkai nusprendžia sustabdyti nepelningą firmos veiklą. Bankrutavusią gamyklą nupirko firma De Tomaso ir atnaujino gamybą. O 1993 metais Italijos automobilių koncernas FIAT nupirko visas Maserati firmos akcijas. Taip Maserati tapo mažuoju Ferrari „broliu“ (Ferrari priklauso FIAT koncernui nuo 1988 m.). Maserati koziris prieš Ferrari – tai, kad jie kainuoja žymiai pigiau, o jų pagaminama keturis kartus mažiau. Todėl Maseratti pelnytai vadinami išskirtiniais ir retais automobiliais.

Nuo 2002 m. Maserati įžengė į JAV rinką, kuri greitai tapo pagrindine įmonės rinka. Taip pat Maserati pradėjo dalyvauti lenktynėse.

2016 m. kompanija pardavė daugiausiai automobilių per savo istoriją – 42 100 vnt.[1]

Dabartiniai ir būsimi modeliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Quattroporte Ghibli GranTurismo Levante Grecale MC20
  • 4 durų sedanas
  • 4 durų sedanas
  • GT
  • 5 durų SUV
5 durų SUV Superautomobilis

Maserati Formulėje 1[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Maserati 250F, su kuriuo J.M.Fangio laimėjo du pasaulio čempiono titulus

Maserati kaip konstruktorius dalyvavo Formulėje 1 nuo pirmojo 1950 m. sezono iki 1960 m. Per šiuos metus šioje ekipoje lenktyniavo tokie pilotai kaip penkis kartus pasaulio čempionas Juan Manuel Fangio (su šia ekipa čempionu tapęs 1954 m. ir 1957 m.), Alberto Ascari, Stirling Mossas bei pirmoji moteris Formulėje 1 Maria Teresa de Filippis.

Per 73 dalyvautus GP ekipa surinko 9 pergales, 9 taškus, pasiekė 17 greičiausių ratų ir 37 kartus buvo ant podiumo.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]