Maksimilijonas Juozas Taraiva

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Maksimilijanas Tareiva)
Maksimilijonas Juozas Tareiva
Gimė 1832 m. kovo 13 d.
Prienai
Mirė 1864 m. liepos 19 d. (32 metai)
Koninas
Palaidotas (-a) Londas
Veikla vienuolis kapucinas, 1863 m. sukilėlis

Maksimilijonas (Maksimas) Juozas Taraiva, lenk. Maksymilian Tarejwo (1832 m. kovo 13 d. Prienai1864 m. liepos 19 d. Koninas) – vienuolis kapucinas, 1863 m. sukilėlių kapelionas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaikystėje buvo šaukiamas Juozo vardu. Suvalkų mokykloje baigė tris klases, po to Varšuvoje prekiavo prieskoniais, dirbo pašte. 1854 m. birželio 9 d. įstojo į Kapucinų ordiną, 1860 m. Varšuvoje įšventintas kunigu. Išgarsėjo kaip patriotinius pamokslus skelbiantis pamokslininkas. Tarnavo kapelionu Varšuvos citadelės ir Modlino kalėjimuose. 1862 m. už užsienio spaudos perdavimą kaliniams perkeltas į Cisteriečių vienuolyną Londe.

Kilus 1863 m. sukilimui, prisijungė prie Edmundo Tačanovskio ir Kazimiero Mielenckio vadovaujamų būrių. Tarnavo kapelionu, prisaikdindavo sukilėlius. Buvo sužeistas mūšyje prie Ignacevo kaimo, gydėsi Šremo mieste. Naktį iš 1864 m. birželio 15 į 16 areštuotas Liondo vienuolyne. Konine įvyko teismas, kurio metu M. Tareiva už iš sakyklos skelbtą agitaciją sukilti buvo nuteistas mirti ir Rusijos caro kareivių liepos 19 d. buvo pakartas. Užkastas egzikucijos vietoje, kuri buvo sutrypta žirgais ir savaitę po to saugoma. Tikinčiųjų buvo perlaidotas Konino kapinėse, vėliau – prie Londo vienuolyno bažnyčios.

Kunigo mirties vietoje įrengtas simbolnis kapas, jo vardu Konine pavadinta gatvė (lenk. Wał Księdza Maksymiliana Tarejwy).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]