Makaronai su sūriu

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Makaronų ir sūrio apkepas
Gatvės maisto furgonas „Mac & Cheese“ Niujorke

Makaronai su sūriu (angl. mac and cheese) – angliškos kilmės makaronų patiekalas su sūrio padažu, dažniausiai čederio ar grujero, gaudos, parmezano. Taip pat gali būti pridedama kitų ingredientų – mėsos, daržovių, grybų, duonos trupinių.[1][2]

Pirmieji šiuolaikinių makaronų ir sūrio patiekalų receptai pasirodė XIX a. pradžioje. Amerikos kompanijos „Kraft Macaroni & Cheese“ pagamintų mišinių pakuočių pasirodymas prekyboje 1937 m. išpopuliarino patiekalą.

Gaminimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tradicinis makaronų ir sūrio patiekalas yra orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje ruošiamas apkepas. Makaronai išverdami sūdytame vandenyje prikaistuvyje ant plytos. Sūris į makaronus dažniausiai patenka padažo forma. Sutarkuotas čederis naudojamas pagaminti baltam bešamelio padažui, su kuriuo iškepami įvairių makaronų apkepai su kumpiu, daržovėmis, grybais. Bešamelis gaminamas keptuvėje į išlydytą sviestą įbėrus kvietinių miltų, praskiedimui įpylus pieno ir maišant ant lėtos ugnies. Gauta skystos tešlos konsistencijos masė pagardinama druska ir prieskoniais, pritarkuojama sūrio. Padažas gerai sumaišomas su makaronais, sudedamas į karščiui atsparų indą. Prieš pašaunant į orkaitę, makaronų masė dar pabarstoma likusiu sūriu, šefo nuožiūra pridedama kitų ingredientų.

Paplitęs patiekalo gamybos būdas naudojant iš anksto paruoštus makaronų ir sūrio mišinius, parduodamus prekybos centruose.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Moskin, Julia (4 January 2006). „Macaroni and Lots of Cheese“. The New York Times. Nuoroda tikrinta 2009-01-30.
  2. „Perfect Macaroni and Cheese“. Martha Stewart Living. 66 (February 1999). Nuoroda tikrinta 2012-09-22.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]