Londono lietuvių Šv. Kazimiero bažnyčia

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lietuvių Šv. Kazimiero bažnyčia Londono Bethnal Green rajone

Londono lietuvių Šv. Kazimiero bažnyčia yra lietuvių bažnyčia įsikūrusi Londono Bethnal Green rajone. Pamaldos vyksta lietuvių kalba. Bažnyčioje gali tilpti 250 sėdinčių žmonių.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vestminsterio arkivyskupas kardinolas Herbert Vaughan 1894 m. laiške minėjo, kad lietuviai ir lenkai stengiasi turėti savo bažnyčią. 1900 m. kardinolas pareiškė pageidavimą, kad lietuviams reikėtų turėti savo kunigą. Kardinolas po kurio laiko paskelbė, kad atidaroma misija, dvasios vadu paskirdamas kun. Boleslovą Šlamą ir leido laikinai pamaldoms naudotis vokiečių Šv. Bonifaco bažnyčia, kol jie susiras sau pastovią vietą. Ten pirmas pamaldas lietuviai turėjo 1901 m. sausio 13-ąją dieną. Nuo tada prasidėjo lietuvių parapijinė veikla. 1903-ųjų metų liepos mėnesį atvyksta kunigas Antanas Racevičius (Talmontas), bet jam susirgus 1905-ųjų lapkričio 15-ą jį pakeičia kun. Kazimieras Jurgis Matulaitis. Dabartinė bažnyčia buvo atidaryta kardinolo Francis Bourne 1912-ųjų kovo 10-ąją. Šventąsias Mišias ta proga celebravo kunigas Benedict Williamson, kuris buvo ir bažnyčios architektas. Jam talkino dar keturi kunigai, iš kurių vienas buvo E. Cartonas de Wiartas. Po Šv. Mišių buvo pirmą kartą lietuvių misijoje teikiamas Sutvirtinimo sakramentas. „The Tablet“ korespondentas aprašęs iškilmes pabrėžė, jog šį sakramentą priėmė tik suaugusieji. 1926-ųjų rugpjūčio mėnesį pirmą kartą parapijoje lankėsi kun. palaimintasis arkivyskupas Jurgis Matulaitis. Atvykimo metu buvo nutarta, kad parapiją aptarnaus Marijonai (MIC). 1946-ųjų gegužės mėnesį į Londoną atvyksta kun. Jonas Sakevičius, o 1948-aisiais ir kun. Antanas Kazlauskas. 1951-aisiais kun. Sakevičius išvyksta ir grįžta 1969 m. kovo 20-ą. 1999-aisiais pablogėjus kun. Sakevičiaus sveikatai, negalėdami skirti kito dvasininko, Marijonai (MIC) atsisako aptarnauti Londono lietuvių bažnyčią. Parapijos Komitetas kreipiasi į Lietuvos vyskupų konferenciją ir Telšių vyskupas Anatanas Vaičius išleidžia kun. Petrą Tverijoną į Londoną. Tų pačių metų birželio 20-ą dieną į Londoną atvyksta kun. Petras Tverijonas ir Vestminsterio vyskupijos yra paskirtas parapijos kunigu.

Architektūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bažnyčioje pastatytas „Švč. Mergelės Marijos Danguje vainikavimo altorius“ – 1851 m. pagamintas „Tyroliaus“ firmoje. Viso tokių altorių buvo pagaminta 3. Atidaroma bažnyčia dar neturėjo jokios vidinės apdailos. Tik praėjus porai savaičių nuo atidarymo ant sienų buvo pakabinti Kryžiaus kelių vaizdai, kurie galbūt buvo perkelti iš senosios lietuvių bažnyčios.[1] 1913 m. nuspręsta nudažyti bažnyčios sienas, įdėti langus zakristijoms, pagaminti reikalingas spintas. 1916 m. pastatomi nauji Kryžiaus keliai (jie yra iki šiol). Juos bažnyčiai paaukojo Londono lietuviai. 1928-aisiais pastatyta Liurdo koplytėlė, o 1936 m. Šv. Kazimiero altorius. 1981 metų vasarą bažnyčioje giminių iniciatyva buvo įamžintas kunigo Juozo Montvilos, žuvusio laive „Titanikas“, atminimas – bažnyčios koplyčioje įmūryta paminklinė lenta. Priestatas susirinkti žmonėms prie bažnyčios pastatytas 1974-aisiais.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. VENI Nr. 126 Birželis 2012