Leonardas Ivanauskas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Leonardas Ivanauskas
Gimė 1845 m.
Mirė 1919 m. (~74 metai)
Lebiodkoje, Varanavo raj., Baltarusija
Tautybė lietuvis
Tėvas Stanislovas Ivanauskas
Sutuoktinis (-ė) baronaitė Jadvyga fon Reichel
Vaikai Tadas
Veikla dvarininkas, Rusijos finansų ministerijos slaptasis patarėjas, dvarininkas,medžiotojas, kolekcionierius
Sritis spirito gamybos technologija
Organizacijos Rusijos finansų ministerija
Išsilavinimas aukštasis
Alma mater Peterburgo technologijų institutas

Leonardas Ivanauskas (1845 m. lapkričio 2 d. – 1919 m.) – Lietuvos bajoras, dvarininkas, medžiotojas, gamtininkas mėgėjas, kolekcionierius, lenkiškai kalbantis lietuvis. Profesoriaus Tado Ivanausko tėvas. Jo dvaras buvo Lebiodkoje, Varanavo raj., Baltarusija. Mokėsi Vilniaus 1-ojoje gimnazijoje. Studijavo Sankt Peterburgo technologijos institute. Baigęs institutą įsidarbino Peterburge valdiškoje įstaigoje, vedė.

Savo dvare organizuodavo įvairias parodas, globojo Vosyliškių mokyklą. Nemokėdamas lietuviškai, save laikė lietuviu, rūpinosi savo krašto žmonių švietimu.

Buvo aistringas medžiotojas ir augalų bei gyvūnų kolekcionierius. Mokėjo gyvūnus preparuoti, daryti paukščių iškamšas. Savo dvare buvo įrengęs laboratoriją, augalus ir gyvūnus rinkdavo apylinkėse. Savo rinkinius tvarkė moksliniu pagrindu – eksponatus identifikuodavo, etiketuodavo ir sistematiškai rūšiuodavo. Kolekciją pildė ir studijuodamas bei dirbdamas Sankt Peterburge. Dvare įrengė „Paukščių kambarį“, kuris vėliau buvo perduos Kauno zoologijos muziejui. Iki šiol muziejuje saugomi šeši memorialiniai Leonardo pagaminti eksponatai: žvirblinė pelėda, žvyrė, rudakaklis kragas, rudakaklis naras – visi 1861 m., mažasis einis (1885 m.) ir rudagalvė kryklė (1892 m.).

Prasidėjus Pirmam pasauliniam karui 1914 m. į darbą Peterburge nebegrįžo. Palaužtas karo ir po 1917 m. revoliucijos mirė 1919 m. Lebiodkoje. Šeimos herbas Rolia.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Gaidienė, Elena. Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus 1919–1999. Aldorija: Vilnius, 1999 m. ISBN 9986-820-04-9