Laurų vainikas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Lauro vainikas)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Stilizuotas lauro vainiko atvaizdas.

Lauro vainikas – vainikas, nupintas iš lauro (kilniojo lauramedžio Laurus nobilis) šakelių nuo antikos laikų šlovės, pergalės ar taikos simbolis. Senoviniai lauro vainikai būdavo pasagos formos, dabar jie dažnai vaizduojami kaip uždaras žiedas.

Laurų vainiko kaip simbolio istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Romoje karo vadams triumfatoriams uždėdavo lauro šakelių vainiką, nugalėtojų laivus irgi puošdavo laurais. Iškilmingomis progomis lauro vainikais puošdavosi visi žmonės. Aukodami žyniai irgi užsidėdavo lauro vainikus.

Lauras buvo pašvęstas graikų dievui Apolonui. Pitijos žaidynių (vykusių kas ketveri metai Apolono šventykloje Delfuose) nugalėtojus apdovanodavo lauro vainikais. Taip pat būdavo apdovanojami ir Apolono „numylėtiniai“ poetai (Apolonas buvo laikomas poezijos globėju). Iš šio papročio atsirado ir žodis laureatas (lot. laureatus 'vainikuotas laurais').

Viduramžių klasikinėje heraldikoje lauro vainikas buvo beveik nenaudojamas. Po 1789 m. Didžiosios Prancūzijos revoliucijos lauras tapo populiaria emblema Prancūzijoje – lauro vainikas tapo Prancūzijos respublikos herbo dalimi, klasicizmo laikų mene lauro vainikas tapo pagrindine šlovės emblema. Lauro vainikai pasirodė Napoleono ir jo maršalų portretuose, karvedžių ir valstybės veikėjų antkapiuose. Lauro vainikas kaip simbolis imtas plačiai naudoti ne tik Prancūzijoje, bet ir Rusijoje, Anglijoje, Lotynų Amerikoje.

Lauro vainikas akademinėje srityje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kuriose šalyse lauro vainikas yra magistro laipsnio simbolis. Universitetuose vainikus įteikia naujai išleistiems magistrams iškilmingoje ceremonijoje.

Viduramžių Florencijos poetas ir filosofas Dantė, Sicilijos mokyklos absolventas, paveiksluose ir skulptūrose paprastai vaizduojamas su lauro vainiku.

Lauro šakelė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lauro šakelė turi tą pačią prasmę kaip ir lauro vainikas.

Lauro vainikas Sovietų Sąjungoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasižymėjimo ženklas „SSRS išradėjas“

Lauro šakelė ir lauro vainikas, kaip antikiniai simboliai, nesusiję su carizmu ir pravoslavybe, imti naudoti sovietinėje simbolikoje. Lauras Sovietų Sąjungoje tapo šlovės emblema, tiek valstybinės ar karinės, tiek sportinės ar darbinės. Tiesa, lauro vainikas labiau buvo laikomas šlovės mokslo, meno ir kitokios kultūros srityje simboliu. Kariniuose apdovanojimuose lauro šakelės dažnai buvo derinamos su ąžuolo šakelėmis.

Lauro vainikai ir lauro šakelės dažni sovietiniuose medaliuose ir apdovanojimų ženkleliuose, gautuose už sėkmingą dalyvavimą mokslininkų, artistų, muzikantų, rašytojų konkursuose.

Laurų vainikai herbuose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laurų vainikai, laurų šakelės vaizduojami daugelio valstybių herbuose (pvz., Prancūzijos, Salvadoro, Graikijos, Kubos, Meksikos, San Marino, Urugvajaus ir kitų).

Dalyje herbų labai panašūs vainikai yra ne lauro šakelių lapų, o alyvmedžio šakelių vainikai. Atskirti galima pagal tai, kad lauramedžio vainikai paprastai turi ne tik lapus, bet ir uogas, kurios gali būti raudonos spalvos. Urugvajaus herbe pavaiduotos abiejų rūšių šakelės – lauramedžio šakelės su raudonomis uogomis ir alyvmedžio – su tamsiomis. Brazilijos herbe – šakelės su raudonomis uogomis yra kavamedžio, o ne lauramedžio.